Echilibru

Experiment: plutitul ca mod de relaxare constant, timp de o lună întreagă

separator
Posted on / by Anca
Reading Time: 2 minutes

Acum ceva timp am încercat pentru prima oară plutitul. A fost atunci o experiență incredibilă, deopotrivă provocatoare, pentru că m-a scos din confort, dar și revelatoare, pentru că mi-a arătat, încă o dată, ce înseamnă relaxare și renunțatul la control. Și mi-am promis că mai vin.

Zilele trecute, primesc un mesaj de la Mia Novac, pe care n-o cunoșteam: știu că-ți place să plutești, așa că ce-ai zice de un experiment? Hai la noi la Zen Float SPA și hai să vezi cum te ajută plutitul pe termen mai lung! Ce tare, mi-am spus! Îmi plac experimentele, mai ales cele de relaxare 🙂

Pentru cine nu e obișnuit cu ideea de plutit, ea se întâmplă într-un float tank cu sare epson, cu apă la temperatura corpului, fără zgomot, unde poți închide lumina și pluti fără niciun simț activat. Chiar dacă la început poate fi scary, încet, încet mintea se obișnuiește.

Deşi beneficiile acestui tip de terapie au devenit numai recent cunoscute, plutirea în bazine cu sare Epson (MgSO4) dizolvată în apă a apărut la nivel experimental încă din anii 1950, pentru ca apoi să fie folosită în tratamente din anii 1970. Iniţial, aceste bazine erau folosite în special de neurologi şi psihologi pentru experimente privind creativitatea, conexiunea cu alţi oameni şi studiul capacităţii de concentrare.

Ce am să fac concret? Am să mă duc, timp de 2 ori / săptămână, o lună întreagă, să plutesc la Zen Float SPA timp de cate 1 oră și 30 de minute. Și am să povestesc cum a fost.

De ce te-ai duce să plutești?

  • reduci stress-ul, efect descoperit încă din anii 80 de Medical University of Ohio și confirmat apoi în multe alte studii internaționale
  • îți îmbunătățești sănătatea mentală – există studii care au arătat, de exemplu, că plutitul ajută în cazurile de burnout – angajații implicați în studii și-au revenit mai repede și s-au întors mai repede la muncă
  • devii mai creativ – în 1987, University of British Columbia a ealizat un studiu pe profesori de psihologie care raportau despre propria creativitate. Testele au fost realizate înainte și după plutit, dând note ideilor 6 luni mai târziu. Ei bine, se pare că profesorii au venit cu mult mai multe idei și mult mai bune după plutit 🙂
  • ajutor împotriva dependenţei de tutun/alcool – un studiu din anii 1990 a identificat eficienţa tratamentelor prin plutire în soluţie de sulfat de magneziu în cazul comportamentelor de dependenţă. Pacienţii dependenţi de nicotină, alcool sau alte droguri au înregistrat îmbunătăţiri ale capacităţii de concentrare şi şi-au redobândit echilibrul psihic.

Având în vedere că sunt aproape de burnout, experimentul ăsta îmi vine mănușă. Let`s see what happends!

Tu ce ai zice de o sesiune de plutire? Du-te la Zen Float SPA, energia locului e minunată. O să pleci cu siguranță mai ușor decât ai venit.

 

Related Posts

Leave a Reply

Pin It on Pinterest