Echilibru / Evenimente

De ce repetăm tipare distructive și cum putem face pace cu familia noastră

separator
Posted on / by Anca
Reading Time: 6 minutes

Ți s-a întâmplat să observi tipare care se tot repetă în familia ta, fără să înțelegi de ce?

Sunt anumite lucruri pe care le respingi din toată puterea legat de ai tăi, însă te trezești în situații în care te comporți exact la fel?

Au existat evenimente tragice în familia ta din trecut (accidente, boli grave, război, blesteme, morți subite), chiar și cu generații în urmă și te întrebi dacă te influențează în vreun fel în viața ta prezentă?

Ai o problemă presantă în momentul de față și ai avea nevoie de puțină ghidare?

Dacă ai răspuns “da” la vreuna din aceste întrebări, am o recomandare pentru tine. Este una dintre metodele cele mai profunde pe care le-am încercat în peste 10 ani de dezvoltare personală, la care mă reîntorc constant când am nevoie de lumină: metoda constelațiilor familiale.

Probabil că știi deja că experiențele din copilărie au un impact incredibil în viața ta prezentă. Nicăieri nu vezi asta mai bine decât la o constelație de familie. Metoda a fost dezvoltată de Bert Hellinger, psihoterapeut german, prin observarea cazurilor din terapie timp de mai bine de 40 de ani. Hellinger a observat că sistemul de familie respectă, din nou și din nou, 3 legi fundamentale. Când una sau mai multe dintre ele sunt încălcate, apar suferința, dezordinea și o mulțime de probleme.

 1. legea apartenenței – toți membrii unui sistem au dreptul de a aparține de sistem. Când excludem pe cineva (avort, unchiul x care e un bețiv și pe care nu-l mai primim, oaia neagră a familiei), încălcăm această lege, iar sistemul va face automat în așa fel încât să amintească de acea persoană, printr-un membru nou care repetă comportamentul, inconștient (de asta unii oameni vin și spun că parcă trăiesc viața altcuiva și atunci când, în constelație, dau un loc acelei persoane excluse, își recuperează viața)
 2. legea ordinii – indivizii au o ordine în sistem, în funcție de momentul în care au apărut în sistem – întâi bunicii, care dau viața mai departe părinților, care dau copiilor și tot așa. Fiecare membru are locul lui și e important să știe care e acela – de exemplu, dacă sunt într-o familie în care a existat un avort și apoi am apărut eu, trebuie să știu că sunt copilul cu numărul 2, nu să cred că sunt copilul 1, pentru că am să simt mereu că e ceva în neregulă. De asemenea, ordinea trebuie păstrată și în relația părinți – copii: dacă, de exemplu, o mamă al cărui soț a murit îl ia pe fiul ei pe post de confident și ajutor, copilul va fi confuz și nu va mai ști care e locul lui. La fel, în cazul părinților divorțați care-și vorbesc de rău partenerul în fața copilului – e foarte greu pentru un micuț să ia parte la așa ceva și îi faceți foarte, foarte mult rău, pentru că nu e de fapt rolul lui să intre în treburile celor mari. Ca să nu mai spun că îl faceți, de fapt, să urască o parte din el.
 3. legea schimbului – în funcție de tipul de relație, există diverse tipuri de schimb: părinte – copil este doar unidirecțională, în cuplu este bidirecțională. Când această regulă e încălcată, vedem copii care au intrat în rol de părinte, ceea ce e nefiresc și arată multă judecată din partea copilului (“eu aș fi făcut o treabă mai bună ca tine ca părinte”).

Cum se desfășoară o constelație de familie

 • În general, grupul are cam 10-12 persoane, care lucrează individual. Avem pe cineva care vine cu o intenție formulată pozitiv, legat de ceva ce își dorește să obțină – vreau o relație nouă / vreau să mă înțeleg mai bine cu tatăl meu / vreau să obțin un job nou / vreau să mă vindec de o boală.
 • Facilitatorul ajută persoana să formuleze intenția clar și apoi o roagă să aleagă reprezentanți din grup pentru intenție și pentru propria persoană – da, știu că pare o piesă de teatru. Crede-mă, nu e. Reprezentanții intră în câmpul energetic al persoanei care lucrează și încep să spună ce simt. Nu pun de la ei, nu e nimic mental, împărtășesc doar senzații fizice. Câmpul în care intră e unul încărcat de informație, așa că ei devin doar receptori. Și poziția lor și raportarea lor una la alta spun foarte multe.
 • În funcție de direcțiile celor 2 persoane, facilitatorul roagă pe cel care lucrează să mai scoată reprezentanți pentru alte persoane din familie sau chiar și concepte (cauza unei boli, o resursă etc). Apar noi informații, pe care cel care lucrează trebuie să le accepte în sufletul său pentru a avansa. Uneori, reprezentanții spun lucruri absolut incredibile, pe care nu ar fi avut de unde să le știe, dar care sunt confirmate și de alți oameni din constelație. E important ca, atunci când lucrezi să fii deschis și, atunci când facilitatorul te îndeamnă să spui anumite fraze vindecătoare, să le spui din inimă – frazele sunt frumoase, sunt pline de iubire și mișcă și oamenii de pe margine, de cele mai multe ori, pentru că conțin adevăruri pure (“te onorez ca mama mea și îți mulțumesc pentru viață. Dacă tu nu erai fix așa cum ai fost, eu nu aș fi existat”).
 • Constelația se încheie atunci când toți membri din sistem sunt în pace. Se simte în cameră de obicei și dacă doar ai privit.

Revelațiile mele personale

 • Tot ce facem, facem din iubire. Numai că, uneori, această iubire este inconștientă și devine distructivă. Să-ți sacrifici propria viață pentru a onora și a repeta viața cuiva nu sprijină pe nimeni, iar asta e foarte vizibil într-o constelație, când reprezentanții spun clar că tot ce-și doresc este ca cel care lucrează să-și trăiască propria viață și să facă ceva bun în onoarea sa – atunci iubirea se transformă într-una conștientă și devine benefică și inspiră o viață trăită cu sens
 • Conștiența este cheia – trecem prin viață ca niște somnambuli, fără să știm măcar ce forțe puternice ne guvernează, de fapt, viețile. Este absolut wow cum sistemul nu uită pe nimeni și cum o boală de acum 2 generații se regăsește astăzi din nou în sistem. Sau cum femeile dintr-o familie trec prin aceeași poveste de agresiune. Dar putem să stopăm asta oricând, devenind conștienți și reparând noi ce nu a fost reparat. Vindecăm printr-o constelație generații întregi.
 • Tot ce judecăm la ai noștri, suntem condamnați să repetăm. Pentru ca să vedem pe pielea noastră cum e. Și ca să vedem că nu, nu am fi făcut o treabă mai bună
 • Lucrurile nu sunt așa cum par la prima vedere. Poți să crezi că 2 oameni nu au ce să mai caute împreună, dar, în constelație, să vezi că la nivel de suflet sunt foarte conectați
 • Oamenii sunt, în esență, buni. Doar că, din cauza inconștienței, tiparele se repetă din nou și din nou
 • Copiii își iubesc întotdeauna părinții. No matter what. Și ar face orice pentru ei. Chiar și să-și sacrifice propria viață
 • Tot timpul alegem ce vrem să trăim, chiar dacă nu ne dăm seama de asta. Da, chiar și la o sarcină nedorită, am spus “da” la nivel de suflet
 • Cu cât vedem mai mult din tablou, cu atât putem iubi mai mult. La final, oamenii pleacă cu lacrimi în ochi și reușesc să accepte și să ierte, ca să-și poată trăi viețile pe bune. Pentru unii e chiar o experiență life changing

Cum m-au ajutat concret, constelațiile:

 • Mi-am schimbat perspectiva despre ai mei și mi-am calmat, în sfârșit, judecățile și pretențiile despre cum ar fi trebuit să fie. Am făcut pace în interiorul meu legat de familia mea după ani de terapie și întrebări. A fost cel mai dificil lucru de făcut și știu că toți ne chinuim cu asta
 • Am înțeles că toți facem exact atât cât putem și că părinții ne dau absolut tot ce au (și bun, și mai puțin bun).
 • M-au făcut mai empatică și mult, mult mai conștientă. Percep mai mult, înțeleg o imagine mai amplă. Vezi într-o constelație ambele părți ale unei situații – copilul neglijat și părintele care a avut același destin, fiind tot un copil neglijat; copilul abandonat și tatăl alcoolic împietrit de durere care nu a mai putut oferi nimic. Și multe altele. Și atunci simți pe bune că oamenii fac exact atât cât pot și că nu e nimeni rău, ci doar suferă foarte mult.
 • M-au ajutat să fiu recunoscătoare pentru viața mea – ascultând atât de multe povești tulburatoare și realizând cât de mult suferă oamenii, îmi dau seama că am fost privilegiată. Și mulțumesc pentru asta.

Dacă vrei să mergi la o constelație de familie, ți-o recomand pe Anca Maftei. Îmi place mult că este empatică, super pasionată de natura umană, foarte simpatică, dar și structurată și on point. No drama, just work. Un fel de constelații 2.0 🙂 Organizează workshop-uri lunare, următorul fiind chiar în weekend-ul acesta. Go for it, promit că vei veni înapoi cu multă înțelegere și claritate, dar și cu soluții pentru ce te preocupă.

Photo by Rod Long on Unsplash

Photo by Cheryl Winn-Boujnida on Unsplash

Related Posts

Leave a Reply

Pin It on Pinterest