Free life

De ce “Nu vreau să muncesc 8 ore pe zi” nu e pentru oricine

separator
Posted on / by Anca

Am primit multe răspunsuri pozitive după ce am scris acest articol, în care spuneam că nu vreau să muncesc 8 ore pe zi. Majoritatea comentariilor au fost din categoria: “Oh, da, ce mi-aș dori și eu asta!”. Cine nu-și dorește să fie liber să facă ce vrea, când vrea?

Aparent, vrem afară din sistem

Tipul de viață pe care am descris-o în articolul cu pricina presupune, mai mult sau mai puțin, o ieșire dintr-un sistem. Acel mult blamat sistem, pe care toți dăm vina pentru o mulțime de lucruri rele, pentru mai toate relele din viața noastră. Ne-am săturat să stea cineva cu ochii pe noi, nu mai vrem să dăm socoteală, nu mai vrem să venim la program. Că e corporație, că e orice fel de tip de statut de angajat, vrem afară. Vrem libertateeeeee!

Sistemul are multe lucruri cu care ne prinde

Ce uităm, însă, atunci când țipăm că vrem afară și vedem ce verde e iarba pe tărâmul libertății, este tot ce primim pentru că alegem să rămânem, totuși, în el. Sistemul nu e doar rău și ne oferă o mulțime de beneficii. În primul rând, predictibilitate. Există o ierarhie, există niște pași clari pe care, dacă îi urmezi, ai șanse destul de mari să ajungi într-un punct. Știi ce salariu ai putea câștiga în 2 ani. Știi ce poziție poți ocupa. Știi că se investește în dezvoltarea ta cu training-uri constante. Primești recunoaștere și statut – ești marele director la compania cu faimosul brand X. Ești evaluat periodic, iar aste te împinge să crești, cel puțin la nivel profesional. Ai oportunități de muncă și dezvoltare mari, doar pentru că ele sunt disponibile în sistem. Sistemul are un manual de funcționare. Are niște reguli. Îți dă siguranță.

Libertatea are un preț și nu este unul mic

Când ieși din sistem, când renunți la a fi un angajat care vine la program fix, totul devine incert și totul ține de tine. Toți ochii se îndreaptă asupra ta și nu toți pot suporta această privire. Dai din mână toată predictibilitatea. Îți asumi că tu ești stăpânul vieții tale și iei în mână tot ce înseamnă cariera ta. Libertatea vine la pachet cu foarte multă responsabilitate și nu, nu e pentru oricine. Pentru că este înfricoșător.

 • Să fii liber, presupune să fii singurul răspunzător în fața tuturor rezultatelor tale. Să nu te mai ascunzi în spatele unei echipe sau al unui sef.
 • Să fii liber înseamnă să fii stăpân pe timpul tău și să știi să ți-l gestionezi. Să poți suporta faptul că poți aranja lucrurile oricum. Chiar dacă sună dezirabil, poate fi înfricoșător să ai atâtea opțiuni. Când ești angajat, știi că poți să faci lucruri pentru tine doar după 6 seara. Ai un perimetru mult mai mic de acțiune 🙂
 • Să fii liber presupune să înveți în continuu și să lucrezi mereu cu tine. Să ai o încredere incredibilă în cine ești și ce poți să oferi oamenilor. Să fii cel mai mare fan al tău și să te susții pe tine orice ar fi.
 • Să fii liber presupune să ieși din triunghiul victimă-agresor-salvator și să-ți asumi rolul de creator. Să-ți asumi responsabilitatea pentru cine ești, ce creezi și cum vrei să arate viața ta.
 • Să fii liber presupune foarte mult curaj și foarte multă încredere în viață.

Chiar dacă ai ieșit din ACEL sistem, vei simți nevoia să-ți construiești un ALT sistem. Nu există un manual pentru acest nou sistem, iar asta o să te aducă la disperare de foarte multe ori – manualul îl vei scrie chiar tu. Fără să știi dacă o faci bine sau nu, având doar încredere că punctele se vor conecta atunci când te vei uita înapoi.

Aș minți dacă aș spune că e ușor. Zilele trecute m-am dus la o sedință de coaching extrem de abătută și i-am spus coach-ului că “nu mai pot singură” și că “nu știu încotro se duce viața mea”. Că am obosit să tot aduc resurse în acest nou sistem. Că nu mă mai descurc și că rămân în urmă. Că îmi lipsesc o mulțime de competențe și că nici măcar nu știu ce nu știu. Că VREAU UN MANUAL de funcționare pentru această viață liberă! Antreprenorii, freelancerii, toți cei care creează ei singuri ceva, zi de zi, știu exact despre ce vorbesc 🙂

El a zâmbit și mi-a spus să mă liniștesc. Să-mi caut tribul, oameni care sunt la fel ca mine, care aleg la fel ca mine. Pentru că nu, nu sunt singură. Și nu, nu m-aș întoarce niciodată în sistemul acela pe care nu l-am creat eu. Oricât de greu mi-ar fi, valoarea mea numărul 1 este libertatea. Și nu, nu trebuie să fie pentru toată lumea la fel.

Apropo: pentru cei care simt că e prea mult să ieși din sistem și să începi un business sau freelancing, mai am o completare: să fii mai liber presupune și să-ti negociezi termenii care sunt potriviți pentru tine sau să ceri cu curaj ce-ți dorești, chiar dacă rămâi în sistem, că e un program flexibil sau lucrat din cafenele. Doar că trebuie să fii oricum pregătit să fii responsabil și să respecți ce promiți.

Deci, ce alegi?

Libertate sau siguranță?

Curaj sau acceptarea unui status quo?

Durere care te crește sau confort?

Dacă ești ca mine, aștept să-mi dai un semn și poate ieșim la o cafea să vorbim despre cum reușim să susținem acest stil de viață altfel 🙂

Related Posts

7 Comments

 • David
  03/21/2018

  Cred ca cel mai important la a fi freelancer e sa-ti reconsideri nevoile, sa-ti eficientizezi munca si sa inveti enorm.

  Insecuritatea financiara te obliga sa te bazezi pe ce ai deja si nu pe ce ai putea avea. E si asta un fel de predictibilitate penru ca daca esti angajat nu prea te gandesti la sef ca la un freelancer si simtul securitatii e fals, pentru ca daca cineva face o prostie care se propaga poti sa te trezesti fara loc de munca fara sa fi fost vina ta. Si atunci ai rate de platit pentru ca te-ai bazat pe venituri viitoare stabile.

  Anyway, spor la treaba.

  Reply
  • Anca
   03/22/2018

   Da, e doar falsa securitatea cand esti in sistem 🙂

   Merci!

   Reply
 • Ioana
  03/26/2018

  Ce te faci cand te apuca ganduri de acest gen la 25 de ani? Am doar 3 ani intr-un sistem (asta clasic) si deja cred ca zilele-mi in el sunt numarate 🙂 It’s scary, dar ma bucur ca am butonul de bookmark sa-ti pot salva blogul si sa prind curaj de la tine in sensul asta! Te imbratisez!

  Reply
  • Anca
   03/26/2018

   Multumesc mult, Ioana! Mi se pare super ca iesi asa de tanara, ai toata viata inainte sa gusti libertatea si sa-ti gasesti propriul format in care sa te simti bine. Te mai astept cu drag pe blog! Daca vrei, te poti abona si la newsletter, trimit luni dimineata mereu ce am mai scris in saptamana care tocmai a trecut. Te imbratisez si eu!

   Reply
 • Sorina
  04/04/2018

  Eu fac parte din categoria intai freelancer, apoi angajat. Pot sa spun sincer ca sistemul meu de freelancer era bazat pe haos si neincredere si nu functiona, oricat iubeam(iubesc) liberatatea. Am iesit din acel sistem si mi-am gasit un rol de angajat tip freelancer permanent. Responsabilitate, flexibilitate, autonomie, lucrat din cafenele/ de acasa cam cand vreau eu. Mi-am construit un sistem propriu in sistemul altcuiva si am reusit sa avansez asa. Cred ca acum as fi un freelancer/antreprenor mai responsabil si mai hotarat, chiar daca mai am mult pana departe 🙂

  Vizavi de “Să fii liber presupune […]. Să ai o încredere incredibilă în cine ești și ce poți să oferi oamenilor “, din experienta mea so far as zice ca tine mult de a fi consistent in actiuni dar si de “fake it till you make it”. Mie una mi-e greu sa am incredere deplina in mine zi de zi si sa am acelasi entuziasm fara urma de indoiala. In schimb, mi-am creat un sistem bazat pe obiceiuri zilnice si fac tot ce pot sa ma tin de el indiferent de cum ma simt si cum imi ies lucrurile, mai bine sau nu fel de bine ca in zilele bune. Cred ca asa a devenit mai usor sa gasesc un echilibru si sa avansez fara presiunea de a fi top notch in fiecare zi.

  Ah, as putea vorbi toata ziua despre asta. Mereu analizez si imi urmaresc progresul stiind ca vreau sa ma-ntorc cu totul la ‘libertate’.
  Multumesc pt articol si ma bucur ca te-am gasit, e tare bine sa ma inspir si din experienta altora 🙂 Daca te ajuta cu ceva (si n-ai auzit de el pana acum), eu il citesc pe Taylor de la https://taylorpearson.me/, care are ceva articole folositoare, plus o carte draguta pentru a-ti croi mai usor un drum pe cont propriu.

  Reply
  • Anca
   04/05/2018

   Multumesc mult, Sorina, ma bucur tare sa aflu ca sunt oameni care au reusit sa-si creeze astfel de sisteme, multumesc si pt Taylor, nu stiam de el. Chiar mi-ar placea sa iesim la o cafea sa povestim, ce zici?

   Reply
   • Sorina
    04/10/2018

    Cu mare drag! Sigur, chiar mi-ar placea si mie. Ma gasesti la adresa de mail din comment sau pe insta sorina.comsa (evit facebook:) )

    Reply

Leave a Reply

Pin It on Pinterest