Echilibru / Evenimente

Neurofeedback: cum mi-am antrenat creierul cu 4 electrozi si frecventa potrivita

separator
Posted on / by Anca
sesiune neurofeedback

Saptamana trecuta am fost la un antrenament pentru creier – un curs atipic, ce mi-a confirmat inca o data puterea pe care o avem si capacitatea incredibila a creierului de a se autoregla, de a deveni mai stabil si mai flexibil, atunci cand este pus in contextul potrivit. Metoda se numeste neurofeedback si este noua in Romania, fiind insa deja populara in tari precum Germania sau SUA, unde se studiaza de 40 de ani.

Neurofeedback

Cursul la care am fost prezinta metoda Othmer si este dedicat specialistilor in psihoterapie si psihologie, medicilor si altor experti cu background medical. Este organizat de Neurofeedback Romania, un start-up care are ca misiune sa faca accesibila aceasta neuroterapie in cat mai multe orase din Romania, prin organizare de cursuri si training. Neurofeedback Romania este un hub pentru neurofeedback la noi, si este partenerul oficial EEG Info si beeMedic in Romania. Neuroterapeutii trainuiti primesc sprijin in a integra neurofeedback in cabinetele proprii.

Eu m-am dus in calitate de coach si, mai mult decat atat, ca sa invat lucruri despre creier si despre cum il putem pune in starea optima de functionare. Sunt un spiritual & science junkie, imi antrenez creierul in mod constant, asa ca acest curs m-a fascinat de la un capat la altul.

Neurofeedback
Neurofeedback

Ce este neurofeedback-ul

Neurofeebackul este un antrenament pentru creier. Consta in antrenarea functiilor cerebrale, cu ajutorul careia creierul invata să functioneze mai eficient. Creierul este observat in actiune in diferite momente, iar aceste informatii sunt aratate persoanei care beneficiază de neurofeedback. Atunci cand creierul isi vede propria activitate se autoregleaza (un proces care nu este inca 100% inteles), apoi creierul este recompensat pentru faptul ca isi modifică activitatea in adoptarea unor patternuri mai sanatoase. Neurofeedbackul este un antrenament de autoreglare, neivaziv si fara efecte secundare nedorite.

Neurofeedback
Neurofeedback

Ce am facut concret?

Am invatat sa sustin si am experimentat pe pielea mea sesiuni de neurofeedback de 20 de minute. Se pozitioneaza 4 electrozi in 4 locuri cheie (exista multe combinatii de pozitii pe cap si trebuie sa stii ce si cum asezi pe scalp, noi am invatat pozitiile de baza, care calmeaza un creier super stimulat sau stabilizeaza un creier super excitabil. Electrozii inregistreaza activitatea cerebrala si si transmit informatia catre amplificator si calculator. Sistemul extrage informatii despre creier, iar frecventa de lucru este diferita pentru fiecare.

Neurofeedback
Neurofeedback

Fluxul activitatii mele mi-a fost aratat prin muzica si unul dintre multiplele video-uri disponibile. Imaginea si sunetele reactioneaza la undele mele cerebrale, asa ca primesc feedback in timp real – e ca si cum joc un joc video direct cu creierul. Creierul observa feedback-ul si astfel se autoregleaza.

Eu mi-am gasit frecventa potrivita inca din prima zi – m-am simtit relaxata si am intrat chiar intr-o zona de meditatie, in care eram focusata la imagine si nu mai aveam nevoie de absolut nimic, as fi stat asa ore bune. Pentru mine sesiunile au fost o adevarata placere, pentru ca simteam ca sunt bune pentru creier, ca il ajuta. Fitness for my brain 🙂

Neurofeedback
Neurofeedback

Cateva informatii fascinante despre creier

 • Povestea neurofeedback-ului incepe in anii 60, printr-un experiment cu pisici realizat in SUA la UCLA de doctorul Barry Sterman. Pisicilor le-a fost masurata activitatea cerebrala prin EEG (electroencefalograma) si s-a observat ca, atunci cand pisicile sunt relaxate, vedem o activitate specifica. Oamenii de stiinta s-au intrebat daca pot antrena creierele pisicilor sa aiba o activitate cerebrala mai mare sau mai mica si anumite unde cerebrale. Asa ca, de fiecare data cand observau un anumit tip de activitate, le dadeau pisicilor ceva dulce, drept recompensa. Ca rezultat, pisicile au inceput sa produca mai multe unde beta. Vazand asta… s-au intrebat daca pot sa ajute persoanele care sufera de Epilepsie. Au reusit in 1972 prin acelasi mecanism.
 •  Incepând cu mijlocul anilor 1980, Siegfried și Sue Othmer, fizicieni cu experienta în neurobiologie, au lucrat la dezvoltarea unei metode ultraperformante de neurofeedback, cunoscută astazi la nivel global sub denumirea de Metoda Othmer.
 • Creierul nu reuseste sa se vada in mod direct si atunci are nevoie de o oglinda – are nevoie de un sistem prin care sa se vada pe el insusi – eu am facut asta? Cand se vede, incepe sa se autoregleze si invata sa interactioneze cu mediul. Acelasi mecanism este pus in miscare si atunci cand scriem intr-un jurnal sau cand desenam mandale, facem art terapie – creierul se vede pe sine insusi si incepe sa inteleaga cum functioneaza – de aceea aceste metode sunt eficiente. Este, practic, un feedback  emotional la o activitate ce implica si creierul. De aceea scrisul de mana intr-un jurnal este considerat magic si foarte benefic pentru claritate, organizare si chiar generarea de idei noi.
 • Nu avem o influenta directa asupra a ce se intampla in creier, de aceea se foloseste un EEG (electroencefalograma) – iar astfel influentam procese din creier pe care nu le controlam prin intentie. Sistemul invata prin feedback. Neurofeebackul este un antrenament pentru creier.
 • Creierul poate fi in 3 stari: stare normala de arousal (stimulare), low arousal (prea putina stimulare, si atunci adormi sau esti destul de lesinat) sau high arousal (o stimulare mult prea mare – regasim aici toti oamenii ocupati, care fac multitasking, oamenii care sufera de burnout, toti business people si cei care se impart intr-o mie de directii. Guess what – si creierul meu este in aceasta stare).
Neurofeedback
Neurofeedback

Pentru ce ajuta neurofeedback-ul

 • ADHD, ADD
 • Anxietate si Depresie
 • Autism
 • Dependente, abuz de substante
 • Durere cronica
 • Traume si tulburari de stres post-traumatic
 • Migrene, dureri de cap, stres
 • Imbunatatirea performantei, a focusului
 • Episoade epileptice și activitate epileptică sub-clinica
 • Insomnii
 • Traumatisme cerebrale
 • Performanta de top

Cum poti apela la neurofeedback

In general, efectele apar dupa mai multe sesiuni, cel putin 10 si in jur de 20, ca medie, pentru ca este nevoie de timp pentru creier sa invete si starea sa devina permanenta. Sesiunile dureaza 30-45 de minute si se realizeaza saptamanal sau chiar mai des, in functie de ce decideti cu specialistul in neurofeedback.

Un creier are aproximativ 100 miliarde de neuroni. Dar fiecare neuron individual poate forma mii de legături cu alți neuroni în acest fel oferind unui creier tipic mult peste 100 de trilioane de sinapse (până la 1.000 de trilioane, după unele estimări).  Un creier stabil si flexibil, care functioneaza optim, este ca o orchestra simfonica armonioasa.

Pentru cursuri sau o lista a neuroteraputilor care ofera neurofeedback in Romania, contacteaza Neurofeedback Romania la office@Neurofeedback-Romania.ro sau pe pagina de Facebook.

Daca vrei sa citesti despre studiile realizate, click aici.

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Leave a Reply

Pin It on Pinterest