Coaching / Provocări & experimente

Jurnal de coaching: ce inseamna coaching-ul puternic si cum te poate ajuta

separator
Posted on / by Anca
Reading Time: 3 minutes

Aproape am terminat scoala de coaching la One2Coach, dupa luni bune de studiu si sesiuni de lucru saptamanale la supervizare cu colegii mei, iar modulul care tocmai a trecut a fost modulul meu preferat. Sunt inspirata si onorata sa stiu ca pot sprijini oamenii astfel, cu instrumente reale, care schimba perspective. Am vazut ce poate face coaching-ul cu adevarat pentru oameni si cat de multe poate face o sesiune pentru mine ca si client. Am avut un super profesor, Adela Iepure, care este unul dintre coachii pe care ii admir si cu care rezonez mult, pentru ca este serioasa, profesionista si foarte implicata sa aiba rezultate excelente.

Asadar, ce inseamna coaching puternic si la ce te poti astepta de la un coach cu adevarat bun?

  • Coaching-ul puternic te duce in profunzime si te ajuta sa mergi in gandirea lenta

Avem 2 sisteme care ruleaza impreuna pentru noi: Sistem 1, sistemul default, automatic, cel care da raspunsurile de la suprafata, la care te-ai mai gandit de multe ori pana acum. Sistem 2 este gandirea lenta, cea care intervine mai tarziu, pentru ca activeaza “the weak connections”. Inseamna, ca si coach, sa poti trece de mecanismele de aparare ale clientului, sa stai cu el in disconfort, atunci cand a primit o intrebare la care nu s-a mai gandit si sa lasi spatiu… mult spatiu. Asta necesita prezenta si rabdare. Iar pentru tine, ca si client, o provocare de a te uita dincolo de ce stii, de a merge in zone noi, uneori vulnerabile, intr-un cadru safe si nonjudging, care te ajuta sa te vezi si sa faci ajustari.

  • Un coach profesionist lucreaza la nivel de tipare si te ajuta sa le descoperi si sa le transformi

Fiecare dintre noi are o multime de programe preinstalate in sistem, care ruleaza la nivel automat si care ne influenteaza la nivel inconstient actiunile si deciziile. Avem tipare pentru absolut orice si am devenit foarte buni la diferite lucruri – unele chiar daunatoare pentru noi. Cineva este foarte bun la a nu delega niciodata; altcineva la a intra doar in relatii fara viitor; altcineva la a ramane single sau la a crea un anumit tip de dinamica nociva in echipa in care lucreaza.

Un coach bun este curios despre tiparul tau si te invita sa il inveti cum reusesti sa ajungi mereu in acelasi punct. Apoi, il identifica, cu actiuni, cuvinte, ganduri, ti-l pune in fata ca o oglinda si te ajuta sa iesi din el prin intrebari puternice, care iti arata ca poate fi si altfel. Pentru mine asta a fost revelator. Am inteles de ce oamenii vor sa se schimbe, dar nu reusesc si ce poti face in acest sens. Am inteles ce ma bloca pe mine intr-o situatie in care tot amanam – beneficiile ascunse pe care le aveam si cum le pot integra pentru a ma misca, totusi. E foarte puternic pentru oricine!

  • Coaching-ul puternic inseamna sa lucrezi la nivel de identitate cu clientul

Pot lucra la diferite niveluri cu clientii mei, insa ma pasioneaza sa vad reactiile si rezultatele atunci cand lucrez la nivel de identitate. Cine este Anca atunci cand decide acest lucru? Si multe alte intrebari din acest plan, care aduc awareness si, odata cu el, si schimbari profunde la nivel de comportamente si actiuni. Aceasta a fost tehnica productiva pentru mine in toate aceste luni de exercitiu cu colegii mei si am vazut deja cat de puternica este si in relatie cu clientii pe care ii am.

Tehnicile de mai sus mi-au deschis mintea si mi-au schimbat perspectivele. Imi dau seama cat de mult am stat blocata si eu, ca si client, in niste tipare mentale in care ma invarteam in cerc, cum asta se poate schimba intr-una sau cateva sesiuni de coaching si cata libertate aduce un astfel de demers. Vad in sesiunile individuale efectul asupra clientilor si este wow!

Daca vreti sa lucrati cu un coach, va astept cu drag sa imi dati un semn, lucrez deja cu mai multi clienti in sesiuni individuale. Hai sa spargem tiparele care va tin pe loc de atat de multa vreme ca intr-o inchisoare! Doresc tuturor celor care citesc acest articol sa ajunga sa lucreze cu un coach – in multe cazuri, poate insemna luni si ani salvati si pasi reali spre ceea ce va doriti, care brusc devine posibil si reachable.

Iar daca va ganditi sa incepeti si voi o formare in coaching, recomand cu drag One2Coach – mie mi-au deschis o lume noua. Sunt atenti, profunzi si profesionisti.

Related Posts

Leave a Reply

Pin It on Pinterest