Categories
- #Doer (24)
- Branding personal (2)
- Ce citesc (6)
- Coaching (7)
- Curaj & motivație (41)
- Echilibru (45)
- Evenimente (101)
- Free life (18)
- Interviuri (11)
- Provocări & experimente (22)
- Revelații (210)
- Solo Traveler #AncaOnTheRoad (15)
Recent Posts
Scoala continua chiar si in pandemie! Am terminat de curand modulul 3 al Academiei PwC – Business Coaching Diploma.
Online de data asta, fiecare conectati la propriul laptop, am intrat in lumea coaching-ului cu alti doi traineri cu multa experienta internationala in coaching: Mihal Kubik, PCC cu peste 900 de ore de coaching si Guenter Westphal, Executive Coach si, in curand, terapeut Gestalt.
Ceva ce imi place in mod deosebit la aceasta scoala este modul in care sunt introduse in coaching diverse metode si abordari din alte domenii, precum psihologie sau NLP. In modulul 3, printre ele s-au numarat si The Work, a lui Byron Katie, care este o metoda puternica de lucru cu clientii, pe care Byron Katie a descoperit-o intr-o dimineata, stand pe podea, dupa ani de depresie si care a eliberat-o de suferinta. O metoda minunata de a lucra cu clientii pe credinte limitative, care consta in 4 intrebari simple, dar profunde – poti face chiar acum exercitiul daca vrei, luand un gand care te face sa suferi:
E adevarat acest gand? (daca nu, mergi la intrebarea 3).
Poti fi sigur in mod absolut ca e adevarat?
Cum reactionezi cand crezi acest gand?
Cine ai fi fara acest gand?
Incearca si ai sa vezi pe pielea ta cat e de puternic.
Apoi, am facut cunostinta cu terapia Gestalt, dezvoltata de Fritz Perls, o metoda de dezvoltare a prezentei despre care vreau sa povestesc mai mult, pentru ca are la baza un model util pentru ceea ce facem noi ca si coachi.
A invata inseamna a descoperi ca ceva este posibil – Fritz Perls.
Nu stiam nimic despre terapia Gestalt pana acum, insa auzisem de terapeuti care o practica, asa ca m-am bucurat sa intru in acest univers nou si sa inteleg cum ma poate ajuta sa vad si mai mult intr-o sedinta de coaching.
Mai intai, ce este un Gestalt: cuvantul, in limba germana, inseamna forma. O situatie sau o persoana pot fi considerate un Gestalt 🙂
Obiectivul terapiei Gestalt este sa ajute clientul sa devina creativ, sa isi traiasca viata din plin si sa se elibereze de lucrurile neterminate – unfinished business, cum le numeste Fritz Perls. El considera ca totul pleaca de la o nevoie, care incepe apoi un intreg ciclu, numit ciclul Gestalt. Daca, undeva pe drum, acest ciclu a fost intrerupt, apar aceste unfininshed businesses, care raman acolo undeva in background si ne soptesc din cand in cand ca e nevoie sa inchidem cercul.
In categoria asta intra atat lucruri mici: ai inceput sa scrii un articol si nu l-ai terminat sau ai intrerupt o discutie cu cineva, sau ai promis ca raspunzi la un mail si nu ai raspuns, dar si lucruri mari, precum visurile pe care le ascundem intr-un sertar: visul de a deveni dansator sau cel de a invata sa cantam la pian ca si hobby sau sa deschidem un anume business – toate acestea ne vorbesc si e nevoie sa inchidem cat mai multe paranteze pentru a fi bine cu noi.
Orice Gestalt respecta acelasi ciclu al experientei, iar asta ne-a adus multa lumina: trecem prin acelasi ciclu zilnic, cu aceiasi pasi. Hai sa il descoperim impreuna:
Totul bine si frumos, dar ce se intampla daca nu reusim sa ajungem pana la final? Ce facem atunci cand apare un blocaj pe parcurs? Asta se numeste intrerupere de contact si asta creeaza unfinished business – lucrurile neterminate care raman suspendate in vietile noastre si se aduna tot mai multe, cu cat trece timpul.
O intrerupere de contact este ceea ce aduce un client pe canapeaua mea la o sesiune de coaching. Sau la psihoterapie, sau la orice alta forma de dezvoltare personala.
Si, din pacate, intreruperile astea se pot intampla la fiecare pas:
Te invit sa vezi si acest filmulet care explica foarte binele etapele unei experiente si ce se intampla daca o intrerupem.
Viata noastra este o suma de experiente, dar si o suma de intreruperi de experiente la diverse puncte de contact. Si ne petrecem mult timp din viata incercand sa inchidem aceste cicluri de experiente.
Rolul meu, ca si coach, este sa identific unde te-ai blocat in ciclu si sa te sprijin sa parcurgi pasii ramasi, pentru a incheia experienta.
Am vazut puterea inchiderii unui ciclu si atunci cand am fost la Landmark Forum, acolo unde, in pauze, aveam de sunat oamenii cu care aveam povesti neincheiate. Sa spunem ce am simtit, sa spunem ce simtim acum, sa ne cerem iertare si sa le dam drumul, sau sa cautam impacarea, daca simtim ca ne mai dorim relatia. Puterea acestor initiative a fost incredibila. Oamenii plangeau, radeau, se simteau linistiti – aceasta este valoarea incheierii unor cicluri de experienta.
Daca esti coach sau iti doresti sa devii si citesti asta, devino atent la modul in care oamenii discuta cu tine si observa unde anume se blocheaza cand iti vorbesc despre provocarile din viata lor. S-ar putea chiar sa observi tipare, sa vezi ca un client se opreste constant in acelasi punct al experientei.
Daca esti, pur si simplu, pasionat de dezvoltare personala si lucrezi cu tine in mod constant, ia o situatie punctuala care te deranjeaza si uita-te la cerc: unde anume te-ai blocat si ce nu te lasa sa inchei ciclul experientei?
Rezonez mult cu terapia Gestalt si, mai ales, cu puterea prezentei pe care o incurajeaza aceasta abordare. Am facut, in cadrul sesiunilor, si exercitii de prezenta 100% si am simtit pe pielea noastra cum se schimba totul pentru cel pe care il ascultam. Si ma bucur tare mult ca am ocazia, prin aceasta scoala de coaching pe care o fac, sa imi completez tolba de instrumente cu unele dezvoltate de niste lideri ai dezvoltarii personale, asa cum sunt Fritz Perls si Byron Katie.
Dacă te gandesti si tu sa te apuci de coaching, ia legatura cu Academia PwC. Urmatoarea sesiune incepe in februarie si mai primesc inscrieri. Este o scoala plina de metode diverse, care te vor ajuta sa devii un coach bine pregatit. Iar trainerii sunt cu pregatire internationala vasta. Pe langa cei pe care ti i-am mentionat la inceput vei mai avea sesiuni si cu: Joanna Antkiewicz ICF MCC, Joanna Zawada Kubik ICF MCC, Zana Goic Petricevic ICF PCC – e suficient sa dai o cautare Google pentru a afla mai multe despre ei si despre munca lor in zona coachingului.
Pentru a oferi cea mai bună experiență folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitivul dvs. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.