Categories
- #Doer (24)
- Branding personal (2)
- Ce citesc (6)
- Coaching (7)
- Curaj & motivație (41)
- Echilibru (45)
- Evenimente (101)
- Free life (18)
- Interviuri (11)
- Provocări & experimente (22)
- Revelații (210)
- Solo Traveler #AncaOnTheRoad (15)
Recent Posts
Saptamana trecuta am fost la un antrenament pentru creier – un curs atipic, ce mi-a confirmat inca o data puterea pe care o avem si capacitatea incredibila a creierului de a se autoregla, de a deveni mai stabil si mai flexibil, atunci cand este pus in contextul potrivit. Metoda se numeste neurofeedback si este noua in Romania, fiind insa deja populara in tari precum Germania sau SUA, unde se studiaza de 40 de ani.
Cursul la care am fost prezinta metoda Othmer si este dedicat specialistilor in psihoterapie si psihologie, medicilor si altor experti cu background medical. Este organizat de Neurofeedback Romania, un start-up care are ca misiune sa faca accesibila aceasta neuroterapie in cat mai multe orase din Romania, prin organizare de cursuri si training. Neurofeedback Romania este un hub pentru neurofeedback la noi, si este partenerul oficial EEG Info si beeMedic in Romania. Neuroterapeutii trainuiti primesc sprijin in a integra neurofeedback in cabinetele proprii.
Eu m-am dus in calitate de coach si, mai mult decat atat, ca sa invat lucruri despre creier si despre cum il putem pune in starea optima de functionare. Sunt un spiritual & science junkie, imi antrenez creierul in mod constant, asa ca acest curs m-a fascinat de la un capat la altul.
Neurofeebackul este un antrenament pentru creier. Consta in antrenarea functiilor cerebrale, cu ajutorul careia creierul invata să functioneze mai eficient. Creierul este observat in actiune in diferite momente, iar aceste informatii sunt aratate persoanei care beneficiază de neurofeedback. Atunci cand creierul isi vede propria activitate se autoregleaza (un proces care nu este inca 100% inteles), apoi creierul este recompensat pentru faptul ca isi modifică activitatea in adoptarea unor patternuri mai sanatoase. Neurofeedbackul este un antrenament de autoreglare, neivaziv si fara efecte secundare nedorite.
Am invatat sa sustin si am experimentat pe pielea mea sesiuni de neurofeedback de 20 de minute. Se pozitioneaza 4 electrozi in 4 locuri cheie (exista multe combinatii de pozitii pe cap si trebuie sa stii ce si cum asezi pe scalp, noi am invatat pozitiile de baza, care calmeaza un creier super stimulat sau stabilizeaza un creier super excitabil. Electrozii inregistreaza activitatea cerebrala si si transmit informatia catre amplificator si calculator. Sistemul extrage informatii despre creier, iar frecventa de lucru este diferita pentru fiecare.
Fluxul activitatii mele mi-a fost aratat prin muzica si unul dintre multiplele video-uri disponibile. Imaginea si sunetele reactioneaza la undele mele cerebrale, asa ca primesc feedback in timp real – e ca si cum joc un joc video direct cu creierul. Creierul observa feedback-ul si astfel se autoregleaza.
Eu mi-am gasit frecventa potrivita inca din prima zi – m-am simtit relaxata si am intrat chiar intr-o zona de meditatie, in care eram focusata la imagine si nu mai aveam nevoie de absolut nimic, as fi stat asa ore bune. Pentru mine sesiunile au fost o adevarata placere, pentru ca simteam ca sunt bune pentru creier, ca il ajuta. Fitness for my brain 🙂
In general, efectele apar dupa mai multe sesiuni, cel putin 10 si in jur de 20, ca medie, pentru ca este nevoie de timp pentru creier sa invete si starea sa devina permanenta. Sesiunile dureaza 30-45 de minute si se realizeaza saptamanal sau chiar mai des, in functie de ce decideti cu specialistul in neurofeedback.
Un creier are aproximativ 100 miliarde de neuroni. Dar fiecare neuron individual poate forma mii de legături cu alți neuroni în acest fel oferind unui creier tipic mult peste 100 de trilioane de sinapse (până la 1.000 de trilioane, după unele estimări). Un creier stabil si flexibil, care functioneaza optim, este ca o orchestra simfonica armonioasa.
Pentru cursuri sau o lista a neuroteraputilor care ofera neurofeedback in Romania, contacteaza Neurofeedback Romania la office@Neurofeedback-Romania.ro sau pe pagina de Facebook.
Daca vrei sa citesti despre studiile realizate, click aici.
Pentru a oferi cea mai bună experiență folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitivul dvs. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.