Categories
- #Doer (24)
- Branding personal (2)
- Ce citesc (6)
- Coaching (7)
- Curaj & motivație (41)
- Echilibru (45)
- Evenimente (101)
- Free life (18)
- Interviuri (11)
- Provocări & experimente (22)
- Revelații (210)
- Solo Traveler #AncaOnTheRoad (15)
Recent Posts
Toți facem parte din sisteme, pentru că așa este construită viața. Ia-ți un minut și gândește-te la sistemele din care ai făcut parte până acum, de la primul sistem, cel de familie și continuând cu școala generală, liceul, facultatea, poate vreo organizație în care ai făcut voluntariat, prima companie pentru care ai lucrat, următoarele… și gândește-te cum a fost pentru tine să fii acolo, în fiecare dintre ele – ai simțit că aparții? Ai simțit că ești văzut și apreciat? Și apoi gândește-te cum ai plecat de fiecare dată. Sunt unele sisteme din care ai plecat cu ușurință și recunoștință? Sunt altele în care simți că ai lăsat o bucată din tine sau față de care ai încă un gust amar? Ți s-a întâmplat să pleci fără să fi plecat cu adevărat?
Ideea de sisteme a început să mă preocupe în momentul în care am plecat dintr-unul – ultimul meu job ca angajat full time, cu mers la birou și aceiași colegi în fiecare zi. La început m-am bucurat că am scăpat și apoi… mi-am dat seama că am nevoie să creez altele noi, pentru că nu pot trăi în afara lor. Aveam nevoie de sisteme, însă nu știam cum arată unul bun, unul constructiv. Ce înseamnă un sistem care te susține și ce înseamnă să creezi ceva în care oamenii se simt recunoscuți și simt că aparțin? Cu această întrebare în minte, am început formarea în Systemic Coaching Constellations.
Experiența mea cu constelațiile de familie este mai veche în calitate de participant. Am fost la multe dintre ele și am simțit pe pielea mea că există legi într-o familie și că, atunci când le încalci, va fi necesar să plătești pentru asta, pentru că sistemul va încerca să se autoregleze. Aceste legi au fost descoperite, inițial, prin practică, de Bert Hellinger, psihoterapeut german, creatorul constelațiilor familiale, după o muncă intensă cu oameni de peste 50 de ani. Oare e la fel și în organizații?
Răspunsul este da. Timp de 2 zile, alături de Oana Tănase și Doru Curteanu am înțeles principiile de bază ale unui sistem organizațional. Sunt 3 la număr și, în general, când aveți probleme în echipa din care faceți parte, este pentru că cel puțin unul dintre ele a fost încălcat în trecut sau este încălcat și în prezent. Vorbim despre:
Dacă ai o problemă la job, dacă ești antreprenor și vezi pattern-uri care se tot repetă și probleme care tot apar, uită-te la principiile de mai sus și întreabă-te care dintre ele nu este respectat. Uneori poveștile pot fi vechi, foarte vechi și e nevoie de intervenția unui facilitator in coaching systemic pentru a aduce lucrurile la suprafață și a înțelege ce înseamnă un pas spre mai bine. Ce vei descoperi poate părea uneori magic, însă vorbim, de fapt, despre un câmp de informație mereu accesibil, pe care îl ignorăm des, nefiind antrenați să-l vedem.
Fiecare dintre noi venim într-un sistem nou, de exemplu la un nou loc de muncă, aducând odată cu noi toate sistemele din care am făcut sau facem parte. Îți poți imagina că stai față în față cu un nou coleg, fiecare pe propriul scaun, iar în spatele vostru… sunt toate sistemele și toți oamenii care au fost parte din viața voastră. Nu suntem singuri, nu e vorba doar despre noi în nicio interacțiune. Din sisteme învățăm cum să relaționăm, ce e acceptat pentru ca să fim primiți și să aparținem și care ne sunt limitele, care, odată încălcate, ne fac să plecăm. Contează enorm pentru viitorul sistem, fie că e un job nou sau un business propriu, cum pleci dintr-un loc. Ideal este ca, măcar în sinea ta, să acorzi recunoaștere tuturor celor care au contribuit la acel sistem și să mulțumești sistemului pentru tot ce ți-a oferit, fiind conștient și de ceea ce ai dat tu acolo – onorezi, astfel, legea schimbului. Dacă nu faci asta, vei repeta în următorul sistem aceleași greșeli și te vei lovi de aceleași provocări – pentru că suntem sortiți să repetăm ceea ce judecăm, până invatam.
Există un câmp de cunoaștere care ne e disponibil tuturor și care guvernează, de fapt, la un nivel subtil și e important să intrăm în contact cu el. După acest prim modul de 2 zile, pot să lucrez individual cu clienți care au provocări într-unul din sistemele din care fac parte și îi pot conecta la această inteligență care e mereu acolo prezentă pentru noi. Am încercat pe pielea mea și m-a surprins ce-am aflat.
Vă recomand cursurile Coaching Constellations, mai ales dacă sunteți coachi, facilitatori sau lucrați în domeniul resurselor umane și cartea scrisă de John Whittington, care explică în detaliu aceste principii. Urmatoarea formare este pe 26-27 Octombrie la Bucuresti.
Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash
Pentru a oferi cea mai bună experiență folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitivul dvs. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.