Echilibru / Provocări & experimente

Merg la Vipassana: 10 zile fără tehnologie sau comunicare

separator
Posted on / by Anca
Reading Time: 3 minutes

10 zile fără să comunici cu nimeni prin scris, gesturi sau cuvinte.

10 zile în care îți lași la ușă telefonul, odată cu toată dependența față de notificările de pe Whatsapp, verificat febril Insta Stories, butonul roșu de la Messenger sau cele 70 de like-uri la o postare, care poate s-au făcut între timp 71.

10 zile fără alcool, sex sau droguri de orice fel (și mă gândesc la zahăr când spun asta, pentru că este, pentru mine, cel mai mare drog).

Cum ar fi?

Știam de Vipassana de ani buni și știam că se întâmplă și la noi în țară undeva în munții Apuseni. Mi s-a părut o idee extraordinară să te poți duce într-un loc în care chiar să fii izolat de tot. Și, mai mult decât atât, în care nu vorbești, iar asta te aduce, cu siguranță, foarte mult în interior. Practic, nu mai ai cum să mai fugi de tine, oricât ți-ai dori, așa cum povesteam acum ceva timp într-un articol despre busyness.

Ce este Vipassana

Pentru cei ce nu știu ce e Vipassana, este una dintre cele mai vechi tehnici de meditație din India, foarte cunoscută la nivel internațional, ce presupune focus pe respirație și a vedea viața așa cum e. Nu are nimic religios, pentru cei care încă asociază meditația cu religia. Centrele de meditație există peste tot în lume, există chiar și programe pentru închisori, iar programul de 10 zile este nivelul începător. Un program în care, timp de 10 zile meditezi cam 9 ore/zi, cu pauze, în liniște, alături de alte persoane. Te trezești la 5 dimineața, mănânci curat, meditezi toată ziua, iar apoi mergi la somn foarte devreme. Ca un detox pe toate planurile.

Pentru mine a medita 9 ore/zi, chiar dacă am mai meditat în trecut, este o formă de antrenament mental intensiv, ce va fi, cu siguranță, foarte provocator. Presupune, de fapt, să-ți aduci din nou și din nou în prezent mintea care vrea să fugă, să se ocupe de ceva. Este mentaj jujitsu la propriu și este greu, mai ales pentru noi, cei obișnuiți să stăm mult în exterior și să ne amorțim stările negative prin tot felul de distracții (Netflix, alcool, party, busyness, shopping, sex etc).

Nu aș putea să fac niciodată așa ceva!” mi-au spus cei cărora le-am povestit despre intenția mea. De altfel, provocarea este atât de mare, încât există mereu oameni care pleacă mai devreme, după a patra sau a cincea zi. Cred că e acolo un switch 🙂

De ce mă duc?

  • Pentru că sunt într-o perioadă de tranziție și am nevoie să fac puțină liniște pentru a-mi auzi vocea și a mă reconecta la mine, să știu ce fac mai departe. Am nevoie de claritate mentală și am nevoie să-mi dau un restart. Yuval Noah Harari, autorul Sapiens, menționează Vipassana ca fiind cea care l-a ajutat să aibă ordine și claritate cât să poate cuprinde istoria omenirii – și trebuie să recunoaștem că ai nevoie de o minte specială ca să poți face așa ceva. Merge în fiecare an la câte un retreat de 45-60 de zile și este primul lucru pe care și-l stabilește în an, așa cum spunea într-un interviu.
  • Pentru că am nevoie de detox. La nivel fizic, pentru că voi mânca numai vegetarian și natural, la nivel de somn și la nivel mental și emoțional, pentru că simt că s-au adunat multe în ultimii ani. Cum se adună la noi toți.
  • Pentru că am nevoie de disciplină și vreau să mă antrenez mental. Vreau să-mi văd limitele și pattern-urile, ca să câștig conștiență. Vreau să văd cât am evoluat de când meditez, vreau să devin bună în a-mi gestiona stările și vreau să redevin the master of my mind. Cum zicea Tony Robbins: I don`t negociate with my mind. When I say I go, we go. Cred că acest skill de control asupra minții este aur mai ales în ziua de azi, când suntem bombardați din toate părțile de informație și emoții puternice.
  • Pentru că, din când în când, e nevoie să ne oprim și să ne uităm la cine am devenit. Vreau să văd cine sunt, dincolo de ce fac.

Nu vă ascund că mi-e un pic teamă. Știu că atunci când mintea nu e ocupată, timpul pare că trece greu, așa că 10 zile pot părea o eternitate. Și mă gândesc cu groază și la momentul când va trebui să predau telefonul… va fi cea mai lungă despărțire de când am telefon mobil. Da, știu, sunt o dependentă de tehnologie și de busyness. Și acolo o să le văd pe toate bine, plus altele de care nici nu știu.

Am să mă duc la centrul de la Dumbrava de Sus, singura opțiune de meditație Vipassana din România. Am auzit multe povești despre comunitatea de acolo, dar cred că face parte din proces.

Am să vă spun cum a fost după ce mă întorc. Wish me luck!

Later edit –  un articol complet despre experiența mea aici.

Photo by Jared Rice on Unsplash

 

Related Posts

Leave a Reply

Pin It on Pinterest