M-am bucurat tare când am descoperit Lifehax, primul eveniment de LifeHacking din România. Pentru cine nu e familiarizat cu termenul, LifeHacking înseamnă o preocupare continuă de a fi mai eficient și de a-ți îmbunătăți viața cu lucruri care ar face o diferență semnificativă. E un termen apărut de ani buni, chiar dacă în România nu se vorbește așa mult despre el.
Încă din start, evenimentul a avut o abordare altfel, și asta pentru că nu a fost static. Am apreciat efortul organizatorilor de a personaliza experiența și de a oferi audienței ocazia de a interacțiunea cu speakerii, printr-o aplicație prietenoasă. Aproape toți vorbitorii au avut întrebări cu răspuns real time din sală, iar răspunsurile se vedeau apoi pe ecran. După fiecare prezentare puteai adresa întrebări, da rating sau interacționa cu organizatorii, iar în pauze se stabileau întâlniri de networking cu oamenii din aplicație – am văzut un profil interesant, i-am și trimis un request la cafea. Cel mai interactiv eveniment la care am fost!
La Lifehax am întâlnit speakeri din diverse domenii, de la productivitate la antreprenoriat, sexualitate, nutriție sau sport. Am rămas, la final, cu 6 idei cheie pe care vreau să vi le împărtășesc și vouă:
Mai auzisem de Dan Luca și de Clubul 5AM, dar a fost prima dată când am aflat despre beneficii și cum se face. Se pare că foarte mulți oameni de succes se trezesc la 5 dimineața (Margaret Thatcher, Condoleeza Rice, Tim Cook (Apple), Napoleon, John Grisham, Ernest Hemingway, Dan Akerson (General Motors), David Cush (Virgin America), Robert Iger (Disney), Richard Branson (Virgin), Barack Obama și Robyn Sharma, care numește trezitul la 5 dimineața – Mind over Mattress).
De ce să o faci:
Cum ajungi să te trezești la 5AM:
Tot de la Dan am aflat de Piramida Priorităților – o piramidă care explică cum modul în care ne investim timpul zilnic contribuie la fericirea sau nefericirea noastră. Iată cum arată ea pentru nefericiți (sursă – Beautyoflife.ro):
și cum arată ea pentru fericiți:
Alis Anagnostakis, un coach pe care eu îl asociez cu multă blândețe și bunătate, ne-a vorbit despre cele 2 tipuri de dezvoltare care există – dezvoltarea pe orizontală, cea care ține de abilități și eficiență și dezvoltarea pe verticală, cea care ține de evoluția în conștiință – schimbările de perspectivă.
Cea de-a doua este un tip de dezvoltare mult mai profundă, mult mai importantă pentru cine suntem noi ca oameni, iar valorile noastre dintr-un anumit moment al vieții sunt un bun indicator al nivelului de conștiință la care suntem. Alis ne-a făcut cunoștință cu modelul lui Barrett, care conține 7 niveluri de dezvoltare a conștiinței – nivelul nu ține de vârsta la care suntem și, în funcție de valorile noastre, putem fi la mai multe niveluri simultan:
Pe site-ul lui Barrett există și un test gratuit care, pe baza valorilor, te ajută să îți dai seama unde ești pe scală.
Și am ajuns și la nutriție, unde Larisa Petrini ne-a explicat că există o mulțime de factori care influențează starea noastră de sănătate, care nu e aritmetică:
Iar energia pe care o avem ține de mai mulți factori:
Ideea de work-life balance este o iluzie, atâta timp cât muncim 8 ore pe zi, facem o oră mișcare (într-un caz fericit) și o oră citim (idem).
Câteva reguli generale:
Mi-a plăcut mult Simcha Gluck, un antreprenor care, observând că toate jocurile se bazează pe frică și competiție, a creat un joc de business pentru adulți, FreshBiz, bazat pe cu totul alte reguli. “Simulation is the greatest hack“, spune Simcha, iar FreshBiz folosește învățarea experiențială pentru a ajuta participanții să-și dezvolte gândirea antreprenorială și multidimensională, creativitatea și abilitățile de colaborare. Viața nu a fost niciodată un joc cu sumă zero. Asta înseamnă că nu trebuie să ne simțim amenințați de succesele altora, ci trebuie să ne definim propriul joc mai bine și să ne dăm seama ce înseamnă sa castigi, pentru fiecare dintre noi.
În esență, viața e despre a alege jocurile pe care le jucăm în mod inteligent și, dacă nu-ți place viața ta, schimbă jocul sau schimbă oamenii cu care-l joci. Orice ai face, orice ți-ar da viața, poate deveni un succes, zice Simcha, pentru că e despre mindset-ul tău – nu e despre resurse, e despre a fi “resourceful”. Mediul contează mult în eficiență, așa că alege-ți țara, biroul care chiar te inspiră și nu uita că totul e negociabil, chiar și casa aia superbă de pe Airbnb.
Într-o prezentare numită chiar Not Knowking, Steven D`Souza, Associate Fellow la Oxford, ne-a vorbit printr-o hologramă despre cât de greu ne este să acceptăm că nu știm … foarte multe. Deși 1 din 6 diagnostice sunt incorecte, iar criza economică a fost gravă, în continuare avem o încredere mult prea mare în câțiva oameni super inteligenți și în ceea ce știm (care are limite serioase). David zice că, mai degrabă, când zici “nu stiu”, îți asumi responsabilitatea și te păstrezi deschis. În mintea de începător sunt multe posibilități, în mintea expertului foarte puține.
All in all, o conferință care mi-a dat avânt și speranță, văzând atâția oameni deștepți și puși pe treabă în sală și pe scenă. Aștept cu mare interes si give away-ul care a fost personalizat (o altă premieră!) – eu am ales cartea lui Simcha, The New Entrepreneurz: Changing the Way You Play Life.
Felicitări, Victor și echipa, you did a great job! Aștept Lifehax 2! 🙂
Pentru a oferi cea mai bună experiență folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitivul dvs. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.