Ziua de joi a fost ziua oamenilor de PR, un subiect mai pentru fete, putin mai light. Glumesc, PR-ul e o meserie grea, s-a inteles asta din prezentarile din aceasta zi.
La prima conferinta, speakeri au fost:
Sorana Savu – Senior Partner Premium Communication
Ioana Manoiu – Managing Partner GMP PR
Gabriela Lungu – Managing Partner The Practice
Marius Balaci – PR Director Selenis
Sorana Savu a sustinut foarte mult la formularea “consultant de PR”, si nu “piarist”, iar intreaga prezentare a avut ca punct de plecare diferenta dintre cele 2. Piaristul este un tactician, orientat mai mult catre promovarea companiei, administreaza agenda de comunicare a management-ului, fara implicare in continutul comunicarii, primeste discretionar si selectiv informatii din partea companiei. Consultantul este insa un strateg, gestionand si comuniarea, participa la deciziile de management care modeleaza comunicarea companiei, colaboreaza cu toti membrii consiliului de administratie, rolul sau depasind sfera marketing-ului si promovarii. A rezultat, deci, ca apelativul de “piarist” este o jignire pentru adevaratii profesionisti. Foarte clar!
Gabriela Lungu mi-a placut in mod deosebit, este o prezenta foarte simpatica, am senzatia ca este o placere sa o ai ca sefa. Prezentarea sa a avut titlul “cum sa fii Superman in relatiile publice” si a vorbit despre atitudine, in primul rand. Ca om de PR trebuie sa ai siguranta de sine, dar in acelasi timp si nesiguranta, pentru ca trebuie sa iti faci mereu griji, sa fii mereu preocupat daca toate sunt bine pus la punct. Paradoxal, dar corect. Ne-a spus apoi decalogul consultantului de PR: sa-ti stii domeniul, sa-ti stii clientul, sa-ti pese de bani (mai ales ai clientului, pentru ca lui ii pasa foarte mult), sa tii lucrurile in frau (asta il face pe client sa fie linistit, iar tu nu ai voie sa uiti nimic!), sa fii calm, sa fii mereu la curent (sa fii tu cel care da vestile, cu un pas inaintea tuturor), sa iti pese de oameni, sa nu-ti fie frica de greseli, sa iei fiecare zi asa cum e (aici m-a distrat ca povestea cum ele, fiind mai mult fete, anunta daca s-au certat cu iubitul si daca au o zi mai proasta.. se inteleg, ca intre fete 🙂 ), sa-ti faci PR.
Inca ceva, dress code-ul in acesta meserie este corporate casual. Nu trebuie sa fim tot timpul foarte oficial imbracati sau foarte clasici si plictisitori; putem fi creativi 🙂
Si prezentarea Ioanei Manoiu mi-a placut mult. Se numea “Galceava omului de PR cu lumea” si a prezentat toooate probleme pe care le poti intampina ca om de PR, in relatia cu diferitele categorii de public cu care interactionezi. La scoala te invata ca omul de PR este un strateg, un jurnalist in interiorul organizatiei, un expert in tehnici de comunicare si un tehnician in relatiile cu presa. Ei, si acum vine partea cu conflictele: exista conflictele management vs presa, cu replici de genul: “La cate lucruri interesante facem, ar trebui sa comunicam zilnic cate ceva”, “Ce conteaza ce le spui? Oricum ziaristii vin pentru mancare la conferinta”; apoi, conflictele presa vs companie: “Stirea asta este de interes pentru voi, nu si pentru cititorii mei”, “Directorul general al vostru este total antipatic. Nu voi mai face sincroane cu el fiindca imi sperie telespectatorii. Gaseste-mi pe altcineva”; apoi, conflictele companie vs angajati: “Stam foarte prost cu comunicarea interna. Oamenii sunt demotivati si se plang pe piata. Cred ca avem nevoie o actiune de PR intern, o petrecere, un team building, ceva”, “Te rog sa le spui oamenilor ca nu mai acceptam sa vina imbracati casual. De luni, sa vina numai in costum. Si nu vreau sa aud comentarii”; exista desigur si angajati vs companie: “De Pasti, noi am primit doar cozonac. La alte firme, s-au dat si prime mari si cadouri” , “e stupida chestia asta cu dress code-ul. Dupa ce ca muncim 12 ore pe zi, nici macar nu putem veni confortabil imbracati”, “Sa nu mai mancam in birouri? Adica sa nu mai mancam deloc, fiindca oricum n-avem timp sa coboram la masa” :))
Si nu se termina aici: departamentul de marketing vs departamentul de PR: “As vrea sa apara si vizualul campaniei in articole. In plus, alaturi de numele produsului, sa fie trecut si sloganul”, “Cum ma ajuta pe mine asta in vanzari?”, “As vrea sa apara articole mai mari decat ale competitiei noastre. Poti tu sa vorbesti te rog?”.
Si .. ce poti face? Trebuie sa vorbesti fiecarui public pe limba lui, sa-ti pastrezi obiectivitatea, sa fii diplomat, si cel mai important, sa nu te abati din drum. PR-ul e cea mai frumoasa meserie din lume 🙂
Marius Balaci ne-a vorbit despre “E-PR si implicatiile pentru un departament de comunicare” . Ca definitie a E-PR, acesta este “Managementul reputatiei unei organizatii prin intermediul: prezentei sale online, al unor site-uri detinute de terte parti sau al altor media digitale.” Exista multe oportunitati pe online, in primul rand faptul ca audienta e conectata permanent cu organizatia prin: bloguri, podcasturi, alerte sms, e-books, conferinte, bloguri corporate. Putem trece insa ca amenintare schimbarile tehnologiei, care impun un ritm alert de invatare. Alte oportunitati ar fi faptul ca membrii audientei sunt conectati permanent intre ei si faptul ca audienta are acces si isi selecteaza singura sursele alternative de informare. Totusi, grupurile ostile se pot organiza mai usor online; cea mai mica greseala sa poate trasforma, prin contagiune, intr-o criza de imagine majora, in doar cateva ore; exista mii de conversatii pe internet despre companie, pe care aceasta e probabil sa nu le cunoasca.
De retinut To Do`s ca: folosirea aplicatiilor/sistemelor de tip CRM pentru comunicarea cu jurnalistii si blogger-ii cu autoritate in piata ta; sisteme publice de abonare la stirile companiei prin e-mail/RSS (sau chiar SMS); Tehnologia site-ului sa permita angajatilor departamentului de comunicare sa actualizeze usor si repede informatia (exista un Content Management System);
Next, conferinta 2!
Pentru a oferi cea mai bună experiență folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitivul dvs. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.