Conferinta 2 de PR a avut din nou invitati de seama:
Bogdan Theodor Olteanu – PR Director Millenium Communications
Crenguta Rosu – Managing Partner DC Communication
Imola Zoltan – Managing Director Mccann PR
Virgil Munteanu – General Manager First One Communication
Bogdan ne-a vorbit despre jurnalism si comparatia lui cu o femeie frumoasa, care le-a auzit pe toate si e curtata de toti. Se numea “Regulile seductiei” si vorbea despre bariere implicite, despre cum sa construiesti un dialog atragator, care sa o faca pe ea sa uite pentru o vreme ca el e ipocrit, mincinos,samd. Ca reguli, conteaza cum arati – ferm, sigur pe tine, cum incepi – inceputurile sunt fie banale, fie tampite, in general, unde stai – la granita dintre spatiul intim si spatiul privat, ce ton folosesti – calm, cald, sigur; cum te diferentiezi – transmiti impresia ca nu te dai oricui in felul acela; evaluezi corect? – trebuie sa stii cat sa insisti. Ca etape, ar fi atentie, interes, dorinta, achizitie. Concluzia: media relations=seductie. Acelasi mod de exprimare, cum incepi, unde stai, ce ton folosesti, cum te diferentiezi.
Crenguta Rosu ne-a vorbit despre managementul crizei, ne-a prezentat cateva cazuri concrete si ne-a cerut parerea. O criza poate arata in multe feluri: pentru IT – explozia unei baterii; pentru o banca – delapidare masiva; pentru companii farmaceutice – intoxicare cu un medicament; etc. Ce am inteles eu din aceasta prezentare e ca riscurile sunt parte din activitatea curenta, pot fi prevenite si principiile de raspuns la criza pot fi stabilite, chiar daca fiecare criza e unica. O criza poate fi adancita prin lipsa de reactie, presupuneri neverificate, pasarea responsabilitatii, negliarea ansamblului de audiente. Conteaza mult sa ai un raspuns rapid, curaj si onestitate, principii solide, disponibilitte totala pana la rezolvarea crizei. Ce poti face ca sa te pregatesti pentru o eventuala criza? Pai .. o analiza detaliata a riscurilor, dezvoltarea unor scenarii si stabilirea traseelor de comunicare, stabilirea clara a responsabilitatilor in cadrul echipei, manualul de criza, definirea procedurilor asociate riscurilor. Si cred ca te simti mult mai bine cand ai un backup. Crenguta imi place de fiecare data, e foarte deschisa si comunicativa, a spus de la inceput ca poate fi intrerupta pentru intrebari, vrea mereu feedback pentru ca data viitoare sa fie mai bine. Bravo!
Virgil Munteanu ne-a vorbit despre cum se petrec lucrurile la el in firma si despre primele lucruri pe care le face un junior – monitorizare si iar monitorizare. Am inteles importanta ei, omul respectiv invata mult despre un client si invata cum sa adune date, citeste mult. Monitorizarea nu e facuta la intamplare. Adevarat…
Imola ne-a povestit despre buzz. Adica ceea ce consumatorii – cei care cumpara un produs, isi spun unii altora. “10 adevaruri despre BUZZ” ne-a dezvaluit ea, incepand cu definita, enuntata mai sus si cu ce nu e BUZZ-ul: advertising stralucitor, evenimente stralucitoare. Apoi, este foarte puternic si gratis. Ce-ti zice prietenul e mai credibil decat o reclama, nu doar produsele inovatoare pot genera buzz, totusi el nu se intampla pur si simplu. BUZZ-ul poate fi starnit nu doar de consumatori fideli, conteaza sa identifici si sa motivezi liderii de opinie sa-ti incerce produsul. Poate chiar sa nu fie implicate mass media si advertising-ul. Am vazut si niste secvente din campania pentru Coca Cola Zero. Mi-a placut ideea cu umplutul cosurilor de gunoi cu sticle goale ale noului produs, inainte de a fi lansat, astfel incat toata lumea s-a intrebat ce e cu produsul ala nemaivazut si unde il pot gasi.
Au fost multe intrebari din public, despre cum intri, ce faci si altele. Se pare ca lumea vrea in PR, dar nu se chinuie prea mult.. si Gabriela Lungu zicea ca a anuntat ca are job-uri disponibile si au aplicat 3 oameni . So, bagati-va daca va doriti cu adevarat!
Pentru a oferi cea mai bună experiență folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitivul dvs. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.