Ce citesc / Echilibru

“Putere versus Forta” sau de ce lumea e asa cum e

separator
Posted on / by Anca
Reading Time: 4 minutes

Sunt unele carti pe care le citesti de la altii. Sunt alte carti pe care merita sa le ai in biblioteca si sa te mai intorci din cand in cand la ele, pentru ca au schimbat ceva la nivel de gandire sau de atitudine. Pentru mine, o astfel de carte este “Putere versus Forta“, o carte care mi-a adus lumina in legatura cu tot ce inseamna lumea noastra si o explicatie pentru deciziile de multe ori distructive pe care le iau oamenii. Datorita aceastei carti am inteles care este de fapt motivul pentru care lumea noastra e asa cum si care e solutia pentru ca omenirea sa evolueze. Stiu, suna foarte mare ce spun aici, insa cartea e cu adevarat extraordinara.

“Putere versus Forta” este scrisa de David Hawkins, un doctor psihiatru american din New York. Este, asadar, o carte care vine din zona de stiinta si mai putin din cea ezoterica. Dr. Hawkins a avut o cariera de succes in domeniul stiintei si psihiatriei, cu o multime de clienti din toata lumea care ii vizitau cabinetul din New York. Cu toate astea, la un moment dat, fiind destul de tanar inca, s-a imbolnavit de o boala rara, fara sanse de a mai trai mult timp. Desi ateu, Hawkins povesteste ca, la un moment dat, aflat pe culmile disperarii, a rugat Divinitatea, daca exista, sa-l ajute si s-a abandonat total. A doua zi era vindecat, iar ceea ce a urmat au fost niste ani uimitori: incepuse sa ii vindece pe oameni doar uitandu-se la ei, cazuri de altfel incredibile, in care reusea sa se conecteze cu un sine mai profund al celor care se aflau in fata lui cu probleme psihice grave. Cu toate astea, simtea ca trebuie sa faca mai mult si, dupa o perioada de meditatie, a descoperit kinesiologia.
Aceasta metoda foloseste tonusul muscular pentru a determina daca o afirmatie este adevarata sau falsa si este un test pe care orice persoana il poate folosi. Puteti face un exercitiu: ganditi-va la o afirmatie care este adevarata si stiti sigur asta. Veti vedea ca tonusul muscular este puternic. Ganditi-va la o minciuna si veti vedea cum tonusul muscular slabeste. Este valabil inclusiv pentru lucrurile pozitive/negative, dar distinctia lui Hawkins este legata de lucruri care sprijina si lucruri care nu sprijina viata.

Folosind acest test, Hawkins a pornit o cercetare care a durat 20 de ani, in care a implicat oameni din toata lumea pe care ii ruga sa raspunda la aceleasi intrebari. Absolut toata lumea avea aceleasi reactii musculare la exact aceleasi lucruri, iar asta i-a confirmat lui Hawkins ca, in orice moment, avem la indemana, ca fiinte umane, un test de a verifica care este adevarul la orice intrebare la care poti raspunde cu “da” sau “nu”. Folosind kinesiologia, el a reusit sa calibreze toate emotiile umane si sa realizeze Harta Nivelurilor de Constiinta.

Lucruri cheie pe care le-am invatat din carte:

–     Fiecare dintre noi se naste la un nivel de constiinta si e in cea mai mare parte a timpului la acel nivel. In functie de nivelul la care esti, perspectiva asupra vietii, asupra a ceea ce e posibil, asupra a ceea ce meriti sau asupra lui Dumnezeu se schimba. Cat de diferit vede viata cineva care traieste in Frica versus cineva care traieste la nivelul Curajului sau al Pacii. Cu cat urcam pe scala cu atat ne devin mai multe lucruri disponibile. Asadar, daca cineva actioneaza in vreun fel, actioneaza de la nivelul lui de constiinta, unde lucrurile au o explicatie foarte plauzibila. Cand noi ne miram cum a putut cineva sa raneasca pe altcineva, de exemplu, judecam de la nivelul nostru, altul decat al lui.

–     Nivelul calibrat al intregii omeniri a fost pana in 1986 – 197, sub nivelul integritatii. De ceva timp, suntem la 207 si avem o sansa reala de evolutie, nu mai mergem spre autodistrugere.

–     Cineva care e la un nivel ridicat, sustine energetic mai multe persoane de la un nivel inferior. Asa se explica cum nu am disparut ca specie, avand in vedere ca mai mult de 80% din umanitate traieste in negativitate. Asa ca indemnul de a fi mai buni, de a ajuta alti oameni si de a fi pozitivi e foarte corect, pentru ca, pe masura ce avansam pe scala, putem contrabalansa tot mai multa negativitate. Si asta se aplica si la nivel de ganduri umane: cateva ganduri pozitive intr-o zi sustin toate gandurile negative.

–     Avansarea pe scala constiintei nu e usoara, insa fiecare dintre noi are sansa sa de a evolua. Iar avansarea pe scala e singura noastra sansa pentru ca tot ce negativ pe planeta sa fie integrat si vindecat. De ce? Pentru ca de la un nivel incolo, devine imposibil sa mai actionezi impotriva altora, sa faci rau voit, sa manifesti agresivitate, lacomie, cruzime si altele.

Tot ce am descoperit in cartea asta m-a impresionat profund si chiar le-am scris celor din echipa lui David Hawkins, intrebandu-i cum poate fi continuata munca sa, dupa disparitia lui. Mi-au raspuns modest si simplu:

Dr. Hawkins has told us that the best way we can help others is to work on ourselves.
He asked that his work be known through word of mouth. He was not interested in doing a lot of publicity or making it popular. Those who were drawn to his work, would be.

So be it.

Photo by Sofia Lesquerre on Unsplash

Related Posts

Leave a Reply

Pin It on Pinterest