Multe discutii interesante astazi la PR Forum. Am sa scriu cateva idei puctuale, cu care am ramas, de la speakerii pe care i-am prins si care mi-au placut.
– Marius Ghenea a observat ca, acum cand a venit criza, multi antreprenori s-au intors la afacerile lor si acorda multa atentie si energie, dupa ce in trecut aplicasera un strat de management. Acum isi sufleca manecile si se lupta cot la cot cu angajatii.
– Mihai Guran, Country Manager, Dell Romania, a recunoscut ca e nevoie de mult curaj sa comunici pe vreme de criza si sa accepti si lucrurile negative: ca esti pe minus, ca dai oameni afara. Credibilitatea inseamna sinceritate.
– Crenguta Rosu, Managing Partner, DC Communication, spune ca in 2009 comunicarea s-a intensificat, desi piata n-a crescut.
– Sorana Savu, Senior Partner, Premium Communication considera ca resursele au fost mai bine folosite in vremuri de criza, ca s-a comunicat mai mult, cu bani mai putini. In aceeasi discutie, despre implicarea managerilor in comunicare, pe care si Aliz Kosza, General Manager, Fabryo Corporation, a recunoscut-o, Sorana spunea totusi ca este foarte scumpa, dar liderii fac diferenta in organizatiile lor. Mi-a placut totusi sa aud ca Aliz se intalneste de 2 ori pe saptamana cu oameni din echipa sa, la un ceai, pur si simplu ca sa discute si sa le afle problemele.
– S-a vorbit si despre implicarea brandurilor in discutiile din social media, dar problema e mai delicata decat s-ar parea la prima vedere. Unii Country Manageri se tem sa faca asta, unii au interdictie de la un nivel mai sus, unii nu iau aceasta decizie care ar fi utila in multe situatii urgente, in care nu e timp sa se astepte raspuns de la global. Totusi, responsabilitatea este la nivel global si nu isi pot permite sa se angajeze in discutii care pot derapa usor si provoca probleme legale.
– Atunci cand a venit vorba de comunicarea cu angajatii, este important sa comunici des, chiar daca pare redundant, pentru ca daca aud informatia din mai multe locuri, sunt sanse mai mari sa creada ca lucrurile sunt ok si sa nu mai creeze scenarii. Un wiki e o idee buna pentru social media in comunicare interna. Investitia in programe pentru angajati si pe timp de criza, pentru a fi pregatiti pentru viitor, spune Crenguta, este o linie strategica pentru a demonstra ca, pe termen lung, compania se dezvolta. Mi-a placut mult exemplul Soranei cu o companie care facea chestionare de satisfactie pentru angajati, online, desi acolo se aflau doar 40% dintre ei, si care s-a trezit cu greva organizata de restul de 60% 🙂
Din sesiunea 2 am retinut ca cei PR = people relations (de la Pascal Beucler, Chief Strategy Officer, MS&L Group, ca 25% din populatia Globului e online si ca 50% din continutul online e generat de indivizi – asa ne-a spus Calin Clej, Marketing Manager PepsiCo Romania.
La sesiunea despre consultanta strategica s-a vorbit mult despre cum vad clientii relatia cu agentia de PR. A spus bine Gabriela Lungu – “lucram cu clientii, nu pentru ei.” Clientii asteapta de la agentie proactivitate, initiativa, un partener de dialog, dar si de discutii in contradictoriu. Si CEOs si oamenii de strategie vor ca omul de comunicare sa aiba un input mai activ in strategie, spunea Crenguta, conform unui studiu de pe Forbes.com. Ca sa rezumam, ce a adus succes in 2009 a fost: spiritul antreprenorial, curajul si actiunea. Strategia “da, e rau, dar uite ce plan am ca sa minimizez efectele crizei” a tinut oamenii aproape si a avut rezultate bune.
La ultima sesiune am avut o prezentare impreuna cu Dan Dumitrescu despre responsabilitate, atitudine si “Let`s Do It, Romania!“. Le-am povestit pe scurt despre cum ne putem depasi zona de confort si face ceva mic, dar cu rezultate uriase, la nivel national. Au existat oameni la final care au venit sa ne intrebe detalii si asta ne-a bucurat mult. E proiectul tuturor!
Mi-a placut si de Eliza Rogalski, care ne-a vorbit despre vestile bune care se ascund in vestile proaste si de faptul ca, atunci cand ai vesti proaste, toata atentia e pe tine, deci poti profita de asta. Si, oricum, vestile trec, dupa maxim 2 saptamani 🙂
Per total, un eveniment placut, cu multe schimburi de experiente si pareri pertinente. Bravo Manafu si Evensys!
Pentru a oferi cea mai bună experiență folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitivul dvs. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.
4 Comments
Cred ca pana la urma .. faptul ca cei din conducere incep sa lucreze (oarecum) “cot la cot” cu angajatii este o schimbare .. nu cred as fi in masura sa zic noua dar pot sa zic inovatoare .. cel putin la noi in tara ..
Dap, asa e. De undeva tot trebuia sa inceapa 🙂