Probabil ca o parte dintre voi ati auzit despre campania Kony 2012. Aproape 1 miliard de oameni au urmarit filmuletul realizat de organizatia Invisible Children. Daca inca nu stiti despre ce este vorba, puteti urmari filmul.
Pe scurt, organizatia Invisible Children lupta de mai mult de 8 ani pentru a salva copiiii din Uganda si alte tari din Africa Centrala de LRA (Lord”s Resistance Army) condusa de Joseph Kony. Acesta se considera un trimis al lui Dumnezeu si, din 1986 si pana astazi, peste 66 000 de copiii au fost rapiti, abuzati si transformati in soldati si 2 milioane de persoane au fost stramutate din locuintele lor. Kony se afla pe primul loc pe lista celor mai periculosi criminali de razboi, conform International Criminal Court din Haga, din cauza perversitatii crimelor sale.
Motivul pentru care scriu acum despre ei este pentru ca sunt un exemplu exceptional despre ceea ce inseamna cu adevarat miscare sociala. Sunt o dovada vie ca, atunci cand crezi in ceva cu toata forta, lucrurile se intampla. Sunt un exemplu absolut incredibil de rabdare, perseverenta si incredere. Si, ce e de asemenea important, stiu cum sa trezeasca emotii si cum sa puna oamenii in miscare. Daca te uiti la filmele lor, iti vine sa sari de pe scaun si sa te duci sa faci ceva exact in acea clipa. Iar asta este ce ar trebui sa facem noi toti cei care avem o cauza in care credem.
Totul a inceput acum 9 ani, atunci cand Invisible Children a fost infiintata de cativa tineri impresionati de povestea lui Jacob, un tanar african care fusese rapit de LRA si transformat in soldat pe cand avea 12 ani. LRA i-a ucis fratele chiar sub ochii lui, iar tanarul a reusit sa scape printr-un noroc. Jason, Creative Director-ul Invisible Children, i-a facut lui Jacob o promisiune: ca vor face totul pentru a opri acest razboi sinistru, care face mii de victime nevinovate. In anii ce au urmat, Invisible Children a inceput sa lucreze cu lideri locali, care luptau de ani buni pentru a-l opri pe Kony. In ciuda eforturilor lor, insa, Kony nu a putut fi prins. Era nevoie de mai mult, era nevoie ca intreaga lume sa afle despre cruzimea LRA si sa actioneze, sa ceara liderilor cu putere internationala sa contribuie la arestarea lui Joseph Kony. Se saturasera sa nu aiba rezultate si simteau ca trebuie sa treaca la nivelul urmator.
Asa ca au creat , care spunea povestea copiilor soldati din Africa si ii indemna pe oameni sa impartaseasca initiativa si sa semneze petitia pentru prinderea lui Kony. Filmul a devenit viral in primele minute de la lansare. In 6 zile, 1 milion de oameni din intreaga lume vazusera filmul. Lumea reactiona pe toate retelele sociale, iar media a inceput sa vorbeasca despre subiect.
Ce a urmat? O avalansa de raspunsuri, comentarii, mesaje, intrebari si suport. 200 de telefoane pe minut si milioane de semnaturi pentru petitie. Voluntari din intreaga lume si-au oferit sprijinul pentru a organiza campanii locale in tarile lor si a vorbi despre povestea LRA. 3,729,815 persoane din 185 de tari au semnat petitia, semnaturi ce au fost trimise Ambasadorului SUA la ONU, reprezentantului ONU pentru Africa Centrala si reprezentantului Uniunii Africane pe problema LRA pe 26 iunie 2012.
Miscarea devenise cu adevarat globala. Oameni de pe toate continentele isi manifestau sustinerea si dorinta de a ajuta Invisible Children sa opreasca violentele din Africa. Ce e si mai important, liderii au inceput si ei sa acorde atentie si chiar sa actioneze:
Iar lupta nu s-a terminat. Un pas important a fost facut – unul dintre generalii lui Kony a fost prins. Kony insa este inca in libertate, asa ca Invisible Children isi continua si in 2013 eforturile pentru arestarea sa.
A fost usor sa ajunga pana aici? Cu siguranta, nu. Viteza cu care s-a raspandit filmuletul a fost absolut coplesitoare, iar ceea ce a urmat, a fost o avalansa neasteptata. Atat de neasteptata, incat site-ul lor si restul canalelor de comunicare nu au putut suporta numarul mare de oameni care doreau sa-si arate sprijinul. Presiunea pe membrii ONG-ului a fost uriasa, mai ales ca au existat si multe voci care au semanat neincredere si zvonuri false despre intreaga campanie. La un moment dat, focusul s-a mutat pe Invisible Children, uitand de povestea LRA. Media a inceput sa se indoiasca de veridicitatea demersului si totul a culminat cu momentul in care Jason a avut o cadere psihica si a avut nevoie de spitalizare. Nu-i usor sa treci prin asa ceva si, cu siguranta, ei toti lupta pentru ceva mai mare ca ei. Ceva ce poate deveni coplesitor. Si-au revenit, insa si continua lupta.
Ce ar trebui sa intelegem cu totii din aceasta poveste, dincolo de rezultatele ei extraordinare?
Am sa inchei cu idee pe care am regasit-o intr-unul din filmele Invisible Children si care mi-a dat mult de gandit. Ce facem noi, tinerii, pentru tara sau pentru lumea in care traim? Ce facem noi pentru a schimba ceva ce nu ne place? S-a spus in ultimul timp foarte des ca suntem o generatie care da doar click si like. O generatie care considera ca daca a dat share, si-a facut datoria. Si, daca e asa, viitorul activismului este de-a dreptul ingrijorator. Strabunicii nostri au luptat pentru egalitatea intre sexe, bunicii nostri l-au oprit pe Hitler sa cucereasca lumea, iar parintii nostri au luptat pentru drepturile noastre civile. Pentru ce ar trebui sa luptam noi?
Pentru a oferi cea mai bună experiență folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitivul dvs. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.