Am terminat in acest weekend de citit o carte care mi s-a parut altfel, pentru ca prezinta o parte din realitate care ramane, de cele mai multe ori, ascunsa. Lumea Lebedelor Negre, asa cum le numeste Nassim Nicholas Taleb, autorul cartii “Lebada Neagra”, este lumea evenimentelor foarte putin probabile sau total imprevizibile, care au insa un impact extraordinar in viata noastra. Pot fi deopotriva pozitive (aparitia Internetului, vanzarea unui tiraj record de carti Harry Pottter, succesul nebun al unui film etc) sau negative (evenimentele din 11 septembrie, calamitatile naturale, crash-ul pietei financiare din 1987). Este o carte scrisa bine, intr-un stil efervescent si acid pe alocuri, pentru ca Nassim este extrem de suparat pe asa zisii “experti”, care fac predictii la care nu se pricep mai bine decat un sofer de limuzina – asa cum ne arata apoi faptele. O carte despre cat de orbi suntem la realitate si neprevazut si cat de multa incredere avem, nejustificat, intr-o certitudine fictiva a zilei de maine.
Cateva idei care mi-au atras atentia si cu care merita sa ramanem:
Ar mai fi multe de zis, de asta merita citita intreaga carte. Asa cum spune chiar Nassim, ne este mai usor noua, cititorilor de rand, cu mintea limpede si necontaminata de cifre si teorii, sa intelegem ce spune si ce probleme ridica. Intr-adevar, am inteles si am ramas cu o doza de incertitudine si indoiala pe care le voi aplica de acum inainte in orice aspect al vietii. Am sa incerc sa ma uit la “cartile necitite”, sa evit cat pot sa caut doar dovezi care sa-mi confirme o afirmatie si nu ma voi baza pe teorii si predictii in decizii importante. Este o carte care ofera multe “Aha!”-uri, pe care o recomand cu caldura. Cartea s-a aflat 2 ani pe lista cu lecturi recomandate de BusinessWeek.
Pentru a oferi cea mai bună experiență folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitivul dvs. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.
2 Comments
Nu este o carte perfecta – dar e mai mult decat atat – e carte cu care gandesti altfel si mai complet, mai critic si mai realist. E o carte buna, valoroasa; un critic francez o numea un OGN – adica un obiect ganditor neidentificat. Ca sa verifici asta trebuie s-o citesti.
Foarte adevarat 🙂 Mi-a placut tare mult!