Echilibru

Nu mai cumpăra obiecte. Mai bine umple-ți golul real din interior

separator
Posted on / by Anca

Mă simt cam tristă. Hai să dau o fugă până la Mall! 

Oare câți oameni nu încearcă să-și vindece tristețea, lipsa de sens sau golul din interior cumpărând cât mai multe obiecte? Pentru unii sunt hainele, pentru alții sunt mașinile, casele sau ceasurile de lux. Când aud pe cineva că se laudă cu câți bani face sau cu ce și-a mai cumpărat (dacă e compulsiv și repetat), mă întristez. Pentru că mărimea cadoului e întotdeauna direct proporțională cu golul de acoperit din interior.

Golul ne poate face să ne simțim amorțiți, anxioși sau să ne izolăm. Mulți încearcă să-l acopere cu ce nu funcționează, de la shopping compulsiv la mâncat sau consum de substanțe. Dacă te uiți în jur, vei vedea cât de multe industrii capitalizează pe acest sentiment de gol interior – cumpără produsul nostru și nu te vei mai simți așa! … doar că au uitat să completeze – nu te vei mai simți așa pentru 10 minute, cam cât ține euforia. Așa că o luăm de la capăt iar și iar, zi de zi, sperând că de data asta va fi altfel, dacă umblăm la numărul de haine sau la mărimea casei. Doar că bucuriile materiale ne dar doar iluzia că golul s-a umplut. Când trec, golul e tot acolo. Și mai mare.

Mulți dintre voi știu despre ce gol vorbesc. E cel care te apucă seara, când închizi ochii și speri să adormi repede. Sau cel pe care-l simți când pleci de la birou și te întrebi ce cauți acolo de fapt. E, de fapt, o lipsă de sens.

Vrei să-l simți mai pregnant? Stai o oră fără să faci nimic.

Bine, și atunci ce să fac?

Încercarea asta repetată de a umple golul cu lucruri are în spate o convingere falsă – că exteriorul schimbă interiorul. Așadar, primul pas ar fi să-ți dai seama că nu e așa. Să realizezi că golul se umple umblând la interior, nu la exterior. Exteriorul e doar un rezultat firesc al schimbărilor din interior.

Ce înseamnă să te uiți în interior? Înseamnă să te întrebi cine ești, să fii curios legat de tine. Să-ți pui întrebări, să încerci să te înțelegi, să-ți înțelegi natura umană contradictorie. Să-ți observi mecanismele de apărare, reacțiile agresive sau care încearcă să-i mulțumească pe toți, să observi pattern-urile care se tot repetă. Golul vine dintr-o necunoaștere a ta, dintr-o neîmplinire a dorințelor pe care le ai, dintr-o lipsă de comunicare cu tine.

Golul din interior vine din toate momentele când ai vrut să faci ceva și n-ai făcut.

Golul din interior vine din toate momentele când nu ți-ai acordat atenție și ai preferat să te uiți în altă parte.

Golul din interior vine din toate încercările de a te ține ocupat si de a-l umple cu orice altceva, doar cu ce aveai nevoie nu.

Golul se umple printr-o relație bună cu tine

Am dat zilele trecute peste un citat care mi-a plăcut mult:

“Don’t do things that you know are morally wrong. Not because someone is watching, but because you are. Self-esteem is just the reputation that you have with yourself.” – Naval Ravikant

Singura modalitate de a umple golul e să te ții de mână tu pe tine, să fii acolo pt tine, să te urmărești în evoluția ta și să fii suporterul tău numărul 1 cu răbdare și blândețe. Să ții la niște valori pe care să le respecți si când nu te vede nimeni … pentru că te vezi tu. Așa se câștigă încrederea și stima de sine, când înțelegi că faptul că tu ai o părere bună despre tine este cel mai important lucru din lume. Că nu te trădezi, că nu te abandonezi, că nu te minți. Că faptul că tu te urmărești e suficient de important ca să alegi calea corectă. Că faptul că tu ai o părere bună despre tine e suficient.

Abilitatea de a fi conectat cu tine se numește self awareness și e o abilitate pe care fiecare dintre noi, dacă ar avea-o, am sta calmi, drepți, cu rădăcini adânc înfipte în pământ și cu sufletul plin. Îmi place să spun că cea mai mare pasiune a mea sunt eu.

Numai tu îți poți umple golul, nimeni altcineva.

Golul se umple prin a oferi foarte mult

Contrar aparențelor, dacă oferi nu rămâi fără nimic. Foarte mulți oameni abordează viața din perspectiva de takers, dorindu-și să ia, să profite, să câștige cât se mai poate. Doar că acestor oameni întotdeauna li se pare că nimic nu le ajunge – acționează din golul din interior – am nevoie de mai mult, și mai mult.
Direcția nu e din exterior în interior (cumpărat în contiuu, doar doar o să fiu fericit). E invers, de la tine către exterior. Niciodată cine a oferit nu s-a simțit gol, ba, din contră, răsplata a venit înzecit. Întreabă orice om care a făcut voluntariat vreodată, indiferent că a stat cu bătrânii sau că a construit școli pentru copii săraci. Contribuția te îmbogățește, ce pui în Univers se întoarce la tine dublu sau mai mult. Și da, e valabil și pentru lucrurile negative. Numește-o karma sau cum vrei tu. What you focus on expands.

Golul se umple cu ceea ce oferi.

Fii fericit acum, nu mai târziu sau când se vor întâmpla lucrurile la care visezi

Dacă îți iei un moment să vezi cine ești și unde te afli, care sunt lucrurile pentru care ești recunoscător, acum, în prezent, te vei simți mai bine. Nefericirea vine doar atunci când stăm în trecut și avem regrete sau ne gândim la viitor cu teamă sau cu dorința de a schimba prezentul, de a ajunge odată acolo, la rezultatul ăla mult dorit. Doar că, din nou, așa se creează golul, din diferența dintre ce e și ce ți-ai fi dorit să fie.  Oricum, când ajungi acolo, fericirea iar se îndepărtează. Pentru că nu era despre asta. Era despre cine devii în fiecare moment prezent. Viața e o călătorie și cea mai mare bogăție e ce devii tu zi de zi.

Rămâi cât mai mult în prezent și bucură-te de ce e ACUM. Dacă ești în prezent, ești mai conectat la tine și la viață. Unii oameni trăiesc același an de 70 de ori. Alții, mult mai puțini, trăiesc o viață plină de 70 de ani.

Implică și inima în călătorie

Știu că ai mai auzit asta, dar îți mai zic și eu – atunci când faci ceva ce te umple de bucurie, n-ai cum să mai simți niciun gol. Am auzit cu toții povești despre artiști care se pierdeau în flow-ul creației, despre oameni care uitau să mai mănânce, cufundați în activități care îi umpleau, fie că era vorba despre dans, o practică spirituală, grădinărit, călătorii sau scufundări. Poate să fie adopția unui prietenos blănos sau o relație care îți face inima să bată mai tare.

Și, un alt lucru care face inima să bată tare este necunoscutul, aventura. De asta îmi place mie mult să merg în călătorii. Simt cum îmi bate inima mai tare la gândul că o sa ajung undeva unde n-am mai fost niciodată, că o să descopăr nou, mult nou. Sunt super entuziasmată și foarte plină pe interior!

Oricum ar fi, atâta timp cât inima e implicată, e ok. Golul s-a dus.

Când ești bogat în interior, nu mai ai nevoie de lucruri exterioare

Poți să-ți donezi jumătate din ele și să te simți exact la fel. De fapt, ai să simți că te încarcă și că vrei să le dai, ca să fii cât mai ușor. E mai bine cu mai puțin, nu cu mai mult.

Viața e un flow – nu ține cu dinții, nu acumula și lasă să plece ceea ce simți că vrea să plece. Golul se umple mereu dacă ești în flow.

Photo by Ashley Batz on Unsplash

 

Related Posts

8 Comments

 • Cristina
  05/18/2018

  Ce frumos ai scris, Anca!

  Reply
 • Monica
  06/06/2018

  adevarat!

  Reply
 • roryta
  07/30/2018

  Da…e adevărat, dar eu cred că cel mai mare gol pe care-l poate simți un om este GOLUL DUPĂ DUMNEZEU. EL este cel care lipsește din viața noastră, cel pe care L-am exclus cu bună știință, în mod voit. Eu zic că dacă îl luăm pe Dumnezeu în sufletul nostru, atunci vom avea inima plină. Și nu vom mai avea nevoie de nimic altceva.

  Reply
  • Anca
   08/01/2018

   Nu stiu exact ce inseamna “sa-l luam pe Dumnezeu in sufletul nostru”, dar eu cred ca fiecare din noi e parte din Dumnezeu 🙂

   Reply
 • Constantin
  09/02/2018

  Foarte frumos si bine scris! M-am bucurat foarte mult cand am dat peste articolul asta, pentru ca am ajuns si eu la concluzia asta: tot continuam sa cumparam lucruri din plictiseala si nefericire! Bravo, bravo, bravo!

  Reply
 • Camelia
  04/20/2020

  Foarte frumos imi place putem doar trebuie voința si multa incredere in Dumnezeu

  Reply

Leave a Reply

Pin It on Pinterest