Astazi a fost zi de radio, TV si print la AdRevolution, cu invitati chiar interesanti si deschisi.
La prima sesiune, Mihai Gongu de la Grafittii BBDO si Fozzie de la Brightness. Mihai si-a facut temele si a venit cu un ppt despre radio, cu 10 sfaturi legate de 10 greseli facute cu un spot radio. De exemplu, de multe ori se folosesc la radio niste voci atat de ireale, oamenii normali nefiind actori. Alte lucruri: muzica nu e un fard, nu se foloseste pe post de ochestra, niciun numar de telefon nu e usor de retinut in spoturile radio, mai ales daca pui si muzica in spate, unele spoturi au poante greu de inteles. Ceea ce e foarte important de tinut minte este ca de multe ori target-ul (de exemplu pentru o masina de 60 000 euro) nu se afla printre colegii de birou ai copywritter-ului sau nu merg la acelasi bar cu acesta, deci trebuie sa fii atent la asta. In plus, unele produse au atat de putini oameni in target, incat de multe ori merita sa-i cunosti personal, decat sa apelezi la radio, care mai mult strica (exemplu aici despre o reclama impotriva nematozilor – stiti ce-s aia?:)) ) All in all, mi-a placut Mihai. Se vede ca stie ce zice.
Fozzie a cucerit cu stilul lui inconfundabil si a spus din nou lucruri destepte, de retinut. A inceput cu fraza: “eu o sa va fac sa radeti, pentru ca sunt amuzant. De ce n-ati ras? ” Cam asa si cu o campanie, doar pentru ca vrei tu sa transmiti un mesaj nu inseamna ca va si ajunge cum ai dorit – trebuie sa cuceresti emotional, nu rational. Aici apare forta dramei dintr-o opera de comunicare. Industria are nevoie de clienti care sa o improspateze. Mi-a placut exemplul Ariel, pentru a ilustra pozitionarea, care este un produs premium si nu e interesat de segmentele inferioare. O gospodina care nu are un buget mare va cumpara Ariel o data pe luna si va spala doar lucrurile bune cu el, dar asa va percepe, prin diferenta de pret, calitatea si valoarea de brand. Cei de sus trag societatea spre progres. Si o intrebare buna aici: cum se contabilizeaza valoarea de brand?
Mi-a placut si raspunsul la intrebarea: de ce sunt asa multi barbati in domeniile creative? Pentru ca au mai mult timp liber si ajung mai repede la succes. Femeile nu se pot abtine de la actul suprem al creatiei si n-ai sa vezi asa des femei stand pana noaptea tarziu la birou cum vezi barbati.
Inca ceva de la Fozzie si gata. Clientii se tem cand trebuie sa administreze banii altora si sunt uneori ca niste batrani carora le e frica sa treaca strada si trebuie ajutati. Dupa atitudinea fata de client, agentiile se pot imparti in: agentii care fac doar ce vor si isi impun parerea la client (cele foarte creative), agentii care fac ce spune clientul si agentii care fac cercetare si pun pe primul loc consumatorul, dupa care ii arata clientului ce si cum (asa ar fi normal). Orice reclama vinde, depinde cat. Ha 🙂
Revenim cu sesiunea 2.
Pentru a oferi cea mai bună experiență folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitivul dvs. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.
4 Comments
Eu nu stiu ce sunt aia….
:)) That`s the point. Sunt niste insecte sau ceva de genul 🙂