Categories
- #Doer (24)
- Branding personal (2)
- Ce citesc (6)
- Coaching (7)
- Curaj & motivație (41)
- Echilibru (45)
- Evenimente (101)
- Free life (18)
- Interviuri (11)
- Provocări & experimente (22)
- Revelații (210)
- Solo Traveler #AncaOnTheRoad (15)
Recent Posts
Suntem prietene de multi ani, de la inceputul “Let`s Do It, Romania!”. Ne-am povestit de multe ori diversele probleme, ce ne facea sa radem sau sa plangem, ce am mai descoperit in materie de fashion sau eco stuff, lumi pe care le avem comune. Si am vorbit mult si despre frumusete si limitele pe care ni le-am pus singure in timp ce am crescut. Subiectul increderii in sine la femei si rolul pe care il joaca infatisarea fizica m-au interesat in mod constant, fiind chiar o tema a vietii mele. Pentru ca si Anamaria s-a luptat cu propriii demoni legati de imaginea ei si pentru ca a ajuns departe in acest proces, atat de departe incat astazi poate vorbi deschis despre asta, am invitat-o sa vorbim despre aceasta latura delicata, vulnerabila, dar atat de importante pentru noi toate.
Ana s-a luptat cu probleme cu tenul, care au fost, mult timp, bariere spre conectare si relatii implinite. M-am regasit mult in povestea ei si cred ca va veti regasi si voi.
Povesteste-mi cum a inceput totul. Cand au aparut problemele cu tenul?
Problemele mele cu imaginea personala au aparut cand eram in liceu – cred ca atunci apar multe dintre problemele cu increderea in sine. Tenul meu nu arata deloc bine, aveam probleme cu acneea, care ulterior a lasat semne vizibile pe fata. Am incercat multe tratamente de-a lungul timpului, dar multe dintre ele nu au functionat.
Nu ma puteam uita deloc in oglinda. Mi-era greu sa ma uit in ochii oamenilor, nu puteam sa ridic capul din pamant, pentru ca nu imi placea ce vedeam si imi imaginam ca toata lumea va vedea doar asta. Din acest motiv, cand eram mai mica, evitam interactiunile cu oamenii, desi ii atrageam prin firea mea. M-am refugiat in safe zones – volei, un anumit grup de prieteni si teatru unde mergeam singura sau cu oameni apropiati. Nu imi venea sa initiez nimic.
Problema cu tenul devenise o bariera pentru dezvoltarea ta ca om…
Atunci asta era intelegerea mea, tenul trebuia sa fie perfect, totul trebuia sa fie perfect ca sa pot interactionez. Tendinta mea era sa vad in oricine doar partea buna si, prin comparatie, eu ieseam mereu pe minus. Plus, oamenii mereu compara surorile, iar sora mea nu avea problema asta si era si mult mai relaxata decat mine. Ea era cea prietenoasa si draguta si eu cea rece, de care le era frica sa se apropie. Si asta a constituit un element important, comparatia. Mama imi spunea Maria Trandafira, inspirata de o fetita care se burzuluia mereu, un personaj din teatru de papusi din Moldova.
Ulterior, au trecut anii si am inceput sa imi explic lucruri si sa nu mai consider problema mea cu tenul o bariera. Oamenii mi-au spus mult timp ca exagerez, dar pana nu am inteles eu, nu s-a schimbat nimic.
Si cum a aparut dorinta de a apela la proceduri pentru ten?
Pe masura ce au trecut anii am mai reglat lucrurile, am mai rezolvat din problemele cu tenul, pentru ca am gasit produse care sa imi acopere semnele, gen fond de ten. Totusi, in ultimii ani, am inceput sa ma intreb: de ce simt nevoia asta sa ma machiez tot timpul, chiar daca e un machiaj simplu, de ce ma simt ciudat la mare, cand trebuie sa te expui mai mult. Constientizand problemele pe care inca le am in raport cu mine si imaginea mea, m-am intrebat: de ce sa mai am problema asta in 2019 cand sunt atatea solutii? Totusi, mult timp nu am actionat.
De ce, ce te bloca?
Amanam momentul. Dorinta reaparea vara de obicei, pentru ca mergeam la mare si tot trebuia sa ma machiez sau imi batea soarele pe fata si se accentuau semnele, iar asta ma deranja. Vara nu este, insa, un moment bun pentru o procedura, asa ca amanam pentru toamna. Anul trecut, in septembrie, mi-am zis ca nu mai vreau sa las si iarna asta sa treaca, iarna fiind sezonul bun pentru asa ceva. Intr-o zi, discutam cu o prietena despre asta, care mi-a zis “hai la o intalnire cu doamna doctor Leventer, care rezolva astfel de probleme”.
De fapt, totul era exagerat in mintea mea, mi se parea ca am cele mai mari probleme, ca doamna doctor o sa se uite ciudat. De fapt, cand am mers la intalnire, a scos laptopul si mi-a aratat exemple de probleme mult mai grave. Mi-am dat seama cat de mult se poate schimba in 2-3 sedinte, in functie de gravitatea problemei. Intalnirea a fost in noiembrie, si apoi am dat inapoi din nou. Un timp nu am mai facut nimic in legatura cu subiectul. Norocul a fost ca, in luna ianuarie, m-au contactat de la clinica si mi-au spus ca este ultima luna pentru programari. Am zis “wow, nu trebuie sa ratez si iarna asta!”. Am decis sa fac programarea, chiar daca am avut si piedici sa ajung la ea: ba eram la Barcelona, ba aveam o sedinta foto, recunosc ca si in ziua respectiva imi venea sa renunt. Imi era teama nu neaparat de proces, ci ma intrebam daca o sa fie mai complicat dupa. Citisem despre oameni care ramasesera cu pete, cu diverse efecte secundare. Intr-un final, mi-am dat seama ca pot fi multe motive: poate nu au respectat indicatiile sau poate au avut o altfel de interventie. Si m-am gandit ca mai rau decat e acum nu poate fi. Plus ca stiam ca ma las pe mana unuia dintre specialistii de top ai Romaniei si ca nu aveam de ce sa imi fac griji.
Ce te-a ajutat sa fii mai bine tu cu tine legat de problema asta?
Am inceput sa pretuiesc alte lucruri, sa constientizez ca ceea ce conteaza este ce faci, ce spui, ce construiesti si ca aceasta viziune ca viata e neagra pentru ca nu ai x lucru nu ma sustine deloc. Un moment important a fost cand am inceput sa accentuez partile mele bune, m-am apucat de sport si am devenit fit si apoi interventia DentEstet, unde am castigat un total makeover de 8000 euro. A urmat intrarea in lumea showbiz, incepuse “Let`s Do It, Romania!”, unde noi trebuia sa inspiram entuziasm si implicare. Mi-am dat seama ca o sa am tot mai multe contexte de aparitie in public, nu aveam cum sa ma prezint cu capul plecat.
Poate parea superficial, dar este un proces care merge in paralel, interior si exterior. Multor oameni le spun povestea mea pentru ca ti se poate parea un capat de tara, este ca un dusman pe care il poti cu tine zi de zi, te sufoca.
Poti sa nu ai nimic si sa ai probleme cu tine…
Cand ma gandesc ca nu reuseam sa ma uit in oglinda… din cauza nevoii de a vorbi, de a fi prezenta la filmari, la emisiuni unde interactionez cu modele frumoase, artisti cunoscuti, dar si datorita procesului meu de dezvoltare profesionala, mi-am dat seama ca trebuie sa cresc si in interior si m-au facut sa imi mut atentia din zona asta mai superficiala. Faptul ca ne-a iesit “Let`s Do It, Romania!” prima oara a fost cea mai mare realizare din viata mea si mi-am dat seama ca sunt in stare de multe. Nu poate sta in calea mea o problema ce poate fi rezolvata.
Un atu e sa nu te ascunzi, ci sa vorbesti deschis, chiar si cei mai frumosi, aparent perfecti oameni au diverse probleme de nu iti vine sa crezi. M-au ajutat sinceritatea si deschiderea, nu sa ma dau puternica. O parte din viata mea am fost cu bariere ridicate si oamenii nu meritau sa fiu asa rece, sunt mai relaxata acum si oamenii se apropie mai usor.
De fapt tu nu erai ok cu tine. Si de fapt, asta ma face sa cred ca multi oameni care par distanti nu sunt de fapt asa si nu au ceva cu tine.
Exact, probabil asteapta ca oamenii sa vina spre ei, sa se poata descarca. Daca reusesti sa te apropii, vei vedea ca au nevoie de o vorba, de ajutor. O problema fizica te poate duce usor catre izolare, depresie, sa refuzi sa iesi, sa cunosti oameni. Am citit despre cazuri de oameni de succes, cu rezultate bune, care au intrat la universitati prestigioase, fete care incercau sa iau anticonceptionale, tineri care se sinucideau de la anumite pastile puternice, pe care le luau pentru ca voiau sa scape de aceasta problema care ii afecta extrem de mult.
Si ajungem la social media. Cum crezi ca ajuta sau, dimpotriva, accentueaza social media astfel de problema?
Pe vremea cand eram eu in liceu nu era asa, dar intr-o lume care vorbeste despre perfectiune la fiecare pas pe instagram, mi se pare mult mai greu, presiunea e mult mai mare. In lumea asta obsedata de perfectiune e greu sa traiesti si sa iti asumi defectele.
In egala masura, online-ul este si locul in care poti sa iti spui povestea si sa gasesti solutii
Da, sunt mult mai la indemana. Gandeste-te ca exista niste injectii simple prin care iti poti schimba forma fetei, pometii. A fost socant sa descopar ca iti poti schimba nasul, am avut o perioada in care mi-as fi facut toate operatiile. Acum m-am relaxat 🙂
Ma uit si la o emisiune, Botched, cu 2 medici care rezolva probleme grave create din operatii facute gresit, uneori pentru ca fusesera facute pe bani putini sau cu medici care nu se pricepeau si ii mutilau. A fost un tip la un moment dat caruia ii intrase un gard in fata in urma unui accident de masina. Isi dorea sa se opereze cat mai repede pentru ca voia ca fiul lui de 3 ani sa nu si-l aminteasca asa, sa nu acumuleze multe experiente impreuna cu el aratand groaznic. O poveste citita care vezi cat a schimbat un om, te face sa vrei sa o faci si tu, daca aveai cumva dubii. Desigur, unii vin cu cereri exagerate de genul – vreau sa fiu Ken.
Cum a fost procedura in cazul tau?
Am folosit o crema anestezica, am asteptat o ora sa isi faca efectul. Am ales intensitatea procedurii impreuna cu doamna doctor. In functie de cat de intensa e, trebuie sa stai mai mult acasa si sa nu folosesti make up. In cazul meu, a fost vorba de 3 zile. Procedura a dura 30 minute, s-a intervenit pe obraji si putin pe tample cu un laser cu CO2. Nu simti durere, doar mici pulsatii si un usor ciupit, mai putin decat in cazul unui tatuaj.
Am discutat apoi despre tratament – o crema cicatrizanta si 2 pastile pe zi. In rest am stat acasa si am folosit crema. Dupa interventie, a doua zi, pielea a fost rosie, mai rosie decat dupa procedura. In cea de-a treia zi a inceput sa se si exfolieze, ca si cum as fi stat mult la soare, simteam pielea abraziva. Am facut pana acum 2 sedinte si rezultatele au aparut deja, sunt foarte multumita. Puteti gasi toate informatiile pe www.drleventercentre.com
Ce sfaturi i-ai da unei adolescente care are probleme cu fata si crede ca viata ei s-a terminat sau ca nu merita sa primeasca ce isi doreste pentru ca nu arata perfect? Ce i-ai spunei Anei de acum 15 ani?
Ai grija la alimentatie si mananca sanatos: cat mai putin fast food, lactate, dulciuri – zaharul imbatraneste tenul. Focus pe legume si fructe. E important sa ajuti si tu cat se poate prin lifestyle.
Apoi, concentreaza-te pe cauza problemei si pe a gasi solutii: o vizita la dermatolog sau, daca ai deja semne, nu amana momentul unei proceduri. Stiu ca necesita si sustinerea parintilor, dar produsele folosite, tratamentul iti simplifica sau nu problema. De multe ori parintii considera ca asta nu e o problema reala, insa e important sa discutati. Tinerii care se confrunta cu astfel de probleme trebuie intelesi, pentru ca afecteaza mult starea de spirit si increderea in sine. Daca isi permit financiar sa ii sustina, e ideal.
Dincolo de lucrurile practice, este important sa nu devina asta principala tema a vietii tale, frustrarea numarul 1 si sa crezi ca din cauza asta nu se leaga nimic. Tu esti principalul dusman prin atitudinea ta fata de tine. Imi dau seama ca m-am biciuit mult pentru ceva ce nu merita. Si sa nu uiti ca poti transforma un defect intr-un element sexy al personalitatii tale – gandeste-te doar la actorul din “Pianistul”, care nu e neaparat un tip frumos dupa standardele clasice, are un nas mare, dar e asumat, cu un sarm care vine din experienta sa de viata.
Pentru a oferi cea mai bună experiență folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitivul dvs. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.