Revelații

Tu ce alegi să crezi despre tine?

separator
Posted on / by Anca
Reading Time: 3 minutes
  1. Ia o foaie de hartie și un pix si scrie: Eu sunt… 
  2. Completează cu toate lucrurile care-ți vin în minte – adjective, substantive, orice crezi că e adevărat despre tine la acest moment. Nu te opri până când n-ai scris cel puțin 20 de lucruri
  3. Analizează un pic ce scrie pe foaie – câte sunt pozitive și câte sunt negative?

Acesta este un exercițiu foarte bun de self awareness și te ajută să-ți dai seama cum te vezi și ce credințe și limite ar putea fi acolo legate de imaginea ta față de tine. E un prim pas, însă unul important, cred eu, de conștientizare a unora dintre etichetele pe care ni le-am însușit, de multe ori involuntar, după interacțiunile cu alți oameni. Oare câte proiecții ale altora sunt pe foaia aia?

După o mulțime de ani în care am ales să adopt extrem de ușor o mulțime de etichete și apoi să mă simt prost că le-am primit de bunăvoie și nesilită de nimeni, am decis că e destul.

Eu era să cedez …

Recent, m-am trezit că mă simțeam extrem de rău după o discuție cu un coleg, care îmi expusese așteptările lui despre cum ar trebui să mă comport. Dacă n-aș fi făcut ca el, aș fi primit o etichetă simplă – sunt egoistă. După vreo două zile de chin interior, în care am pendulat între vinovăție și furie pentru că cineva ar fi putut crede așa ceva despre mine, m-am întrebat mai atent – dar eu ce cred? Și mi-am dat seama că am o mulțime de exemple în care n-am fost egoistă, o mulțime de exemple în care am pus interesele celorlalți pe același plan cu ale mele. Eram pe punctul de a ceda, de a accepta această etichetă în identitatea mea. Doar ca m-am oprit la timp.

Hai să fim mai atenți la ce acceptăm a fi adevărat despre noi

Încă de când eram mici ni s-au spus diverse lucruri despre noi, iar pe cele mai importante le-am luat de bune și le-am transformat într-o realitate personală. Unele ne ajută, altele ne încurcă total. Ești deștept / Te îmbolnăvești des / Ești timid / Nu ești bun la matematica / Nu prea ești creativ. De exemplu, eu am crescut cu ideea că sunt deșteaptă. Pe de-o parte, mi-a dat multă putere. Pe de alta, mi-a dezvoltat un mindset fix și m-a încurcat atunci când trebuia să învăț lucruri noi.

Le înghițim de multe ori pe nemestecate, mai ales ca și copii, le luăm așa cum vin, doar pentru că așa ne-au văzut oamenii dragi din viața noastră. Ce e cel mai rău e că astfel de lucruri ajung să fie adevărurile noastre… Așa că Tu ești se transformă în Eu sunt, mai ales cele negative. Eu sunt nepriceput. Eu sunt prost. Eu sunt incapabil. Eu sunt … 

Iar atunci când ajung sa ne definească, începem să luăm decizii din această identitate nouă, care doar o vor întări. Deci intrăm într-un cerc vicios din care greu se poate ieși.

Tot ce-ți spui devine adevărat despre tine

Dacă îți repeți un lucru de destul de multe ori, devine o realitate interioară profundă. Mintea are o putere absolut fabuloasă. Practic, orice ne repetăm de destule ori, devine adevărat despre noi, și pozitiv, și negativ. De exemplu, există un studiu făcut de universitatea din Ohio care a demonstrat că, doar gândindu-ne la faptul că mușchii noștri cresc, fără nicio activitate fizică, aceștia chiar se modifică. Studiul a implicat 29 de voluntari, dintre care jumătate și-au imaginat că fac exerciții fizice timp de 11 minute, 5 zile pe săptămână. Rezultatul? După 2 săptămâni, cei care și-au imaginat aveau mușchii de 2 ori mai puternici decât cei care nu făcuseră nimic.

Dacă tot pot să aleg și dacă tot pot să transform vocea interioară în realitate, de ce să nu-mi spun niște lucruri bune? De ce să nu plec de la o premisă constructivă și benefică?

Ne construim unii pe altii zi de zi, prin ce alegem sa internalizam despre noi.

Ești creația ta, așa că, de ce nu ai alege să crezi despre tine lucruri care-ți dau putere?

Așa că ia o foaie, din nou, și rescrie-ți convingerile despre tine. Cum ești de fapt și cum ai putea deveni?

Sunt în continuă schimbare.

Învăț în fiecare zi și e ok să fac greșeli.

Sunt un om bun, căruia îi pasă de ceilalți.

Sunt un om care contribuie la societate. Sunt un om cu suflet, care reacționează la durerea altora.

Sunt un om puternic, care, chiar dacă are momente de rătăcire, reușește să se adune și să ia niște decizii inteligente.

Sunt un om care nu se lasă bătut.

Sunt un om curajos.

Sunt un om din ce în ce mai înțelept.

Dau tot ce am mai bun.

Dincolo de ce cred alții despre tine, dincolo de aceste percepții care sunt extrem de influențate de stările și credințele fiecăruia, cel mai important e ce crezi tu despre tine. Choose wisely.

Photo by Erik Eastman on Unsplash

Related Posts

Leave a Reply

Pin It on Pinterest