Ok, trebuie sa vorbesc despre Inspire2009 pentru ca a fost interesant si am invatat
lucruri utile. Speakeri care au avut ce spune, oameni multi, atmosfera frumoasa. Cristi, multumesc de invitatie!
Am ajuns la a doua sesiune, cand vorbea Tudor Chirila despre inspiratie. Mi-a placut tot ce a zis. Inspiratia e ca mersul la sala, nu poate aparea acolo unde muschii nu sunt antrenati, spune el. Nu e ceva care ne loveste, nu e o stare ca se coboara cand se deschid norii. Orice poveste are 3 parti, iar personajele incep sa devina atragatoare si speciale dupa ce ai consumat toate cliseele si ai raspuns la toate intrebarile – atunci apare ceva nou. Unui personaj trebuie sa-i pui orice intrebare, oricat de stupida ar fi, pentru ca asa ii dai culoare, asa afli ce pasiuni are, ce frustrari sexuale, cum se imbraca, ce viseaza si ce bea. Toate povestile seamana, toti ne-am despartit sau am iubit la un moment dat – ce e diferit e ceea ce dam din noi. Intr-un final, inspiratia suntem noi, e acel ingredient deosebit pe care il adaugam si atunci are loc scurtcircuitul. Frumos!
Mi-a placut apoi Liviu David, de la Next Advertising, care a vorbit despre curaj in marketing si despre a privi prin ochii spectatorului cand faci o reclama. Internetul este locul cel mai bun pentru a-ti valida ideile si poate chiar pentru a-ti schimba planul de marketing, pentru ca acolo exista feed-back-ul autentic, acolo consumatorii au puterea absoluta. Ne-a dat povestit de executia pentru un salon de epilat, cea cu “epilam pasarici”, care a avut un mare succes in randul publicului, dar la care oamenii de marketing au strambat din nas => exista o ruptura intre publicitari, marketeri si oamenii normali. Primii trebuie sa inteleaga ca reclamele nu sunt pentru. Se intampla de multe ori ca atunci cand un om ocupa un post de marketing sa se schimbe complet, ca si cum ar fi suferit o mutatie. De aceea e nevoie de mult, mult curaj, pentru a accepta abordari indraznete.
Adina Vlad de la Unlock Research ne-a prezentat un studiu despre cele mai de impact reclame din Romania, studiu care se vrea un instrument pentru planneri, o voce a consumatorilor, care sa inspire si sa explice de ce anumite reclame sunt mai bune decat altele in mintea consumatorului. Pe primele locuri: Orange cu papitoii, Unirea, Twix (nu imi vine sa cred!), Milka (supranumita si Bergenbier-ul femeilor, ha ha!), Vodafone cu reclama cu fata care se dezbraca. Ca si concluzie, romanilor le plac mesajele calde, prietenoase, amuzante, usor ironice si nu reactioneaza foarte bine la cele pragmatice. Poti investi o gramada de bani in promovare si sa nu insemni nimic pentru oameni.
Continuam cu partea a doua in post-ul viitor 🙂
Pentru a oferi cea mai bună experiență folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitivul dvs. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.