Idea Forum mi-a placut, pot sa spun ca am invatat niste lucruri noi si utile, la care ma pot gandi de acum incolo (multumesc Manafu!). Sa mai spuna cineva ca evenimentele sunt degeaba. O sa scriu doar ce a fost relevant, pentru ca au fost multi speakeri si multe sesiuni.
So, Ed Cotton, Strategy Director BSSP a avut niste sfaturi pentru advertiseri, cum ar fi: be great, be a great story teller, be entertaining, find your brand humanity. Sunau mai bine in engleza:). In afara de asta, mi-a atras atentia ideea : “Think about brand as media”.
A urmat Stefan Chiritescu, Head of Planning Graffiti BBDO, care ne-a povestit tot despre relatia client/agentie si a explicat niste lucruri, pornind de la citatul lui Serban Alexandrescu “Bucuresti nu e Romania si Embryo nu e Bucuresti”. Genial! Asa ca, trebuie intelese mentalitatile din diferite regiuni ale tarii si localizata comunicarea. Apoi, clientul trebuie sa inteleaga uneltele agentiei, de unde intrebarea: Vrei o creatie buna, care sa ajute brand-ul tau, sau o vrei marti?”. Apoi, e util sa te uiti la cum comunica alte categorii si sa preiei, adaptand bineinteles, pe brand-ul tau. Si, ca sa incheiem bine, mai e o vorba misto: “daca tot nu ai ce spune, macar fa-o bine “:)) Sper ca se intelege.
De la Martin Cserba, Co-fondator, 101 Worldwide AG, am retinut asa: recomandarile prietenilor despre un brand vor conta intotdeauna cel mai mult ca nivel de incredere si cu cat ai un buget mai mic de comunicare, cu atat trebuie sa ai “cojones” mai mari. Ha 🙂
Serban Alexandrescu de la Headvertising a fost misto, ca intotdeauna. A vorbit despre intreaga economie a Romaniei, a facut previziuni despre cum piata imobiliara se va stabiliza, lucru care va atrage o gramada de alte consecinte, cum ar fi si bani mai putini la consumator, care se va reintoarce acasa, la tv. Robinetul se va strange si pentru agentii, care vor trebui sa fie foarte adaptabile. Revine produsul la putere, iar target-ul va trebui feliat foarte mult, ca sa poti vorbi cu fiecare in parte. Asta inseamna microtarget, pentru ca este deja o inflatie de comunicare. Totusi, numai marile companii isi vor permite sa vorbeasca cu atat de multe targeturi restranse, separat. Firmele mici vor trebui sa mearga pe canale alternative, pentru ca altfel vor arunca banii pe fereastra, fiind ca niste pitici la masa bogatilor. Exista si o criza de HR, de oameni pregatiti bine, asa ca este nevoie si de scoli, care cu cat sunt create mai repede, cu atat vor da rezultate mai repede. Ca sunt necesare, asta e clar. Cat despre partea de online, este nevoie de mult discernamant si de site-uri destinatie. Mi-a placut comparatia: “internetul romanesc e ca un dulap unde vezi mumificate site-uri de ani buni, neupdate-ate si si abandonate”
Elena Hurjui, Account Manager, Pepsi a vorbit despre Pepsi Light si site-ul spunecufotbal.ro, site dedicat femeilor care in timpul Campionatului European sunt neglijate de barbati, sufera si nu inteleg nimic din capitolul fotbal, de aceea s-a gandit Pepsi sa le explice cate notiuni si cum sa vorbeasca cu El pe limba lui. Nu m-am regasit deloc in target, mi se parea ca descria femeile ca pe niste fiinte dependente, care nu pot avea o viata si fara un barbat si care asteapta disperate o cat de mica atentie, in timp ce dragul de el e cu baietii la meci. Hello! Dupa mine, chestia asta poate starni si reactii negative fata de brand. Serios!
Continuam cu Adrian Preda, Chief Creative Partner, Tempo Advertising. De la el am invatat lucruri noi, cum ar fi crowdsourcing – ideea de a face o platforma (site, sa zicem) unde arunci diferite probleme de brand si rogi utilizatorii sa le rezolve. Acestia sunt rasplatiti cu sume bune, in functie de gravitatea situatiei. Ar mai fi si astroturfing, care inseamna generarea de catre o agentie de data asta, a unui content care pare generat de consumator. Este deci un fake, putem spune.
Dom O’Brien, Emerging Technologies Director, GLUE, Londra spunea ca ideea creativa este cea in jurul careia ne construim tehnologia, care pentru multi oameni poate parea magica. Si a mai observat el ca oamenii simpli spun cele mai puternice povesti despre brand-uri.
A fost si o sesiune speciala cu planneri, despre microtrenduri. Fiecare a venit cu cate o idee. Bogdana Butnar a vorbit despre fratiile Melrose Place, acele grupuri de 3-4 cupluri care fac tot impreuna, vacante, job, etc; Elena Ionita si Victor Stroe s-au gandit la fetele care au treaba cu fotbalul (in sfarsit!) si au identificat mai multe subtargeturi: brigazile de fete (fetele din galerie), pasionatele, familistele (se uita la meci doar pentru soti), fetele gen Pamela Anderson. Foarte misto! Costin Radu a vorbit despre studentii intarziati, in persoana oameni de 40 ani care fac acum studii pentru a se califica sau din alte motive. Dan Sendroiu ne-a povestit despre femeia de afaceri care pe la 30 ani se gandeste ca ar vre sa isi puna cariera pe hold si sa aiba un copil; Stefan Stroe a fost amuzant vorbind despre tinerii din metrou care asculta muzica la IPod cu fata lipita de geam, nesociabili si cam zombi, iar Adina Vlad despre oamenii pe la 40 ani, agenti comunitari, care vor sa responsabilizeze lumea si trimit ppt-uri despre ecologie. Unele au potential de a deveni macrotrenduri, chiar.
Am terminat ! 🙂
Pentru a oferi cea mai bună experiență folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitivul dvs. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.