#Doer / Evenimente

Cum am creat cea mai mare miscare din Romania | Prezentare Zilele Biz

separator
Posted on / by Anca

Ce ati face cu 1 400 000 de oameni? V-ati gandit vreodata? Despre asta am vorbit la Zilele Biz 2016 – puteti urmari prezentarea in cele ce urmeaza – pentru full text, vezi mai jos:

Septembrie 2010: peste 200 000 de romani au iesit sa faca curatenie in Romania. 7 ani mai tarziu, sunt deja 1 400 000 de voluntari au iesit la Ziua de Curatenie Nationala Let`s Do It, Romania! (LDIR).

Cum am ajuns sa cream cea mai mare miscare sociala din Romania? Ce ne-a ajutat sa transformam acest vis nebunesc in realitate? Hai sa facem cunostinta cu cateva personaje cheie ale povestii:

Ionut lucreaza in IT. A chemat deja de 2 ori politia, atunci cand i-a prins pe vecini taind copacii de la bloc fara autorizatie. Politia a venit si i-a amendat. De atunci, la fiecare actiune, administratorul blocului il suna sa-i spuna ca au autorizatie.

Ana are 30 de ani si face voluntariat pentru mediu de ani buni. In 2009, atunci cand LDIR a inceput, era asistent manager si visa sa lucreze in comunicare. Si-a dat chiar si demisia si a pus totul pe masa pentru LDIR.

Stefan este corporatist. Ii place sa lucreze cu cifrele si ii place mediul bancar. Doar ca simtea ca vrea sa faca ceva mai mult pentru sufletul lui si pentru ceilalti. Asa ca s-a apucat de voluntariat. Dupa donari de sange, plantari de copaci … a intrat in LDIR.

Lui Andrei i-a placut mereu sa lupte pentru o cauza. Fie ca era parte din Consiliul Elevilor sau, mai tarziu, ca fundraiser in LDIR, si-a dorit mereu sa creasca in mediul ong.

Iar eu … eu sunt pasionata de dezvoltare personala si mi-am dorit sa promovez lucruri dragi sufletului meu, cauze in care sa cred. Am intrat in “Let`s Do It, Romania!ca sa arat ca se poate.

Niciunul dintre noi, inainte de LDIR, nu era un super activist de mediu. Eram, pur si simplu, niste oameni care voiau sa schimbe ceva in Romania. Asa ne-am intalnit si asa am pornit la drum. Nu ne cunosteam, nu eram prieteni, nu aveam amintiri impreuna. Insa aveam acelasi scop si valoarea contributie in top. Eram, fiecare Doers, individual.

Si apoi am creat “Let`s Do It, Romania!“.

LDIR a vorbit romanilor despre unitate, despre implicare, despre curatenie. Hai sa facem curatenie in toata tara, intr-o singura zi. Uitandu-ne in spate, in 2009, sa spui ca vrei sa strangi romanii pentru a face curatenie era o nebunie totala.

7 ani mai tarziu, LDIR este cea mai mare miscare sociala din Romania, cu peste 1 400 000 voluntari implicati in 5 Zile de Curatenie Nationala. Peste 50 000 de copii si parinti implicati in actiuni de educatie ecologica, 5000 de voluntari din corporatii implicati in actiuni frumoase pentru comunitate, 4600 de voluntari au descarcat aplicatia LDIR.

59911_436762642310_753167310_4837556_6244180_n

Care au fost ingredientele unei asemenea reusite?

 1. Am crezut foarte mult si am pus extrem de mult suflet – pasiunea atrage oamenii, resursele si orice ai nevoie. Am fi fost acolo pana la capat, in Ziua de Curatenie Nationala, oricati oameni ar fi venit.
 2. Focus pe ceea ce ne doream – am ignorat toata negativitatea si toata critica. Am auzit de-a lungul timpului multe rautati: ca ne imbogatim din LDIR, ca avem interese ascunse,ca suntem mana in mana cu tot felul de politicieni. Nu am tinut cont de nimic.
 3. Ne-am distrat si nu ne-am luat prea tare in serios–da, era o miza mare la mijloc, insa veneam, in primul rand, pentru ca era distractiv. Ne incercam puterile, ne jucam, ne testam pe noi si radeam facand asta. Tocmai faptul ca nu stiam ce facem si surpriza rezultatului ne insufletea.
 4. Ne placeam unii pe altii. Am ras impreuna, am plans impreuna, ne-am ajutat unii pe altii si am baut impreuna pana am ajuns sa ne povestim relatiile, durerile si momentele mai rusinoase. Am aflat si cand a divortat unul din noi, si cand cineva si-a gasit un iubit nou, si cand unul din colegi a fost dat afara din casa. Ne-am cunoscut ca oameni si am creat intimitate.

0060_IGP0190- 20120512 -Tamron AF 17-50mm F2.8 XR Di-II LD-30 mm

5. Am avut curaj sa ne aruncam in necunoscut. Nu se mai facuse niciodata. Si ne-am asumat ca facem noi,  cu curiozitate

6. Am contribuit la ceva mai mare ca noi – era mai departe de binele nostru personal, era ceva pentru             Romania, de care urmau sa se bucurie milioane de romani. Iar atunci cand creezi ceva ce ii ajuta si pe ceilalti,           cand aduci valoare, oamenii raspund, oamenii iti intind si ei o mana. Iar noi am primit ajutor sub toate formele posibile.

7. “Wow, cat de misto ar fi asta!” – Oamenii sustin mai degraba o cauza de amploare decat una mica – am citit   la un moment dat povestea lui Elon Musk si visul sau de a ajunge pe Marte. “Credeam ca este un lunatic“, isi aminteste unul dintre oamenii cheie din echipa sa, pe care Elon l-a convins totusi, in cele din urma, sa faca parte din echipa. “Era prea tentant sa nu o fac“. Se numeste 10x thinking si pleaca de la intrebarea: “cum ar fi daca?“, “N-ar fi super tare sa facem x?“. Visele mici primesc vorbe blande si incurajari. Visele mari atrag bugete mari, suporteri mari, talente deosebite. Ele ne forteaza sa regandim conventionalul.

Acum, urmatorul pas pentru LDIR este sa devenim o organizatie care functioneaza dupa principii democratice, care contribuie cu adevarat in societate. Timp de 7 ani, am experimentat mai multe forme de organizare, de la voluntariat 100% la o echipa executiva platita si un board of advisors, iar, incepand din 2017, vom reveni la ideea de board members cu drepturi egale, cu posibilitatea ca orice membru din echipa sa poate ajunge parte din board, sa poata propune proiecte si alege unde doreste sa se implice. Vrem sa ajungem sa oferim consiliere si altor organizatii, de orice tip, care vor sa cultive spiritul de DOER si vor sa devina o organizatie DOER. Daca aveti nevoie in organizatia voastra, dati-ne un semn!

Romania va deveni tara pe care ne-o dorim atunci cand vom atinge o masa critica de Doers, de oameni care fac lucruri si pentru ceilalti si care sunt un exemplu pentru cei din jur.

De la primul nivel – Doer individual, cel pe care il puteti incepe chiar de astazi. Gasiti o cauza cu care rezonati si oferiti-i din timpul vostru! Deveniti voi insiva un magnet care atrage oameni ca voi, care vibreaza la aceeasi cauza! Oameni cu care sa-ti faca placere sa stai pana la 1 noaptea sa muncesti la un ppt, oameni cu care sa creati intimitate. Ganditi-va cum sa aduceti valoare pe bune, dincolo de niste sarcini punctuale!

Catre al doilea nivel – organizatii de Doers, organizatii care isi asuma o cauza si lupta pentru ea, organizatii fara ierarhie.

De ce am reusit, in cele din urma? Acesta este un mesaj important cu care vreau sa va las astazi. Spuneam ca sunt pasionata de dezvoltare personala si, timp de toti acesti ani, am analizat foarte mult evolutia LDIR. Intr-un cuvant, asta este ceea ce cred ca ne-a adus succesul – abordarea noastra:

 1. Nu am fost victime – nu ne-am plans de lucruri, nu am asteptat “sa se faca”. Nu mai astepta de la ceilalti sa te salveze, nu mai astepta de la Guvern, Presedinte, ong-uri
 2. Nu am fost agresori – nu am atacat pe nimeni. Nici Guvernul, nici Ministerul Mediului, nici oamenii care arunca deseuri in natura
 3. Nu ne-am dat salvatori. Tot auzim indemnuri “sa salvam planeta”, “sa salvam Bucurestiul” si tot asa. Eu nu cred in ideea de a salva nimic din exteriorul nostru. Eu nu cred ca cineva poate salva pe altcineva. Accepta ca nu ai control decat asupra ta. Munceste la tine zi de zi, imbunatateste-te pe tine zi de zi si condu prin puterea exemplului.

Noi am lansat invitatia dintr-o ipostaza de creatori. De oameni carora le pasa. De oameni care actioneaza.

Ia-ti un moment si gandeste-te la ceva care te inspira. Intreaba-te: cum ar fi daca? In ce cauza te-ai putea implica, din pozitia de Doer individual? Cum ai putea transforma organizatia ta intr-o organizatie Doer?

Societatea civila este fiecare dintre noi. Asa, usor, usor, la un moment dat, vom deveni o masa critica, care va contribui la o Romanie Doer 🙂

Related Posts

2 Comments

 • Gunilla Radu
  10/01/2019

  Draga Anca!
  Am citit, m-am uimit – m-am bucurat!!! Mi-ai dat sperante!
  Gunilla

  Reply

Leave a Reply

Pin It on Pinterest