Echilibru / Solo Traveler #AncaOnTheRoad

Cum a fost să merg la Pak Man, unul dintre cei mai buni healeri în Bali

separator
Posted on / by Anca

Bali este un loc recunoscut pentru oamenii implicați în zona spirituală, de la yoghini, vraci, astrologi, cititori în palmă și healers sau balians, cum mai sunt ei numiți. Cel mai cunoscut cred că este Ketut, din Eat Pray Love, care era cititor în palmă, dar cunoștea și multe remedii naturale (nu mai trăiește și se pare că, în ultmii ani de viață o cam luase razna și spunea tuturor același lucru).

Mi-am dorit să merg la un healer mai mult pentru experiență, nu pentru că aș fi avut o problemă mare de sănătate, din fericire și am început să caut online și să întreb localnicii. Toate articolele menționau cam aceiași 3-4 oameni, iar cel care mi-a atras atenția a fost Pak Man, despre care o bloggeriță scria ca a trecut-o printr-un proces destul de dureros în tot corpul, dar care a ajutat-o să se simtă minunat după. În aceeași seară, și o româncă mi-a spus despre el. Așa că am decis să mă duc.

Am făcut programarea prin telefon – Pak Man este căsătorit de mulți ani cu o englezoaică, mutată în Bali după ce l-a cunoscut pe el în tinerețe, într-o călătorie de regăsire în Indonezia. S-au iubit și ea n-a mai plecat în UK, la jobul chinuitor de corporație. Oferă 3 tratamente pe zi pentru turiști, iar seara și-o dedică localnicilor – mi-a plăcut că are grijă să-și conserve energia.

Am ajuns la 4 după-amiaza în fața casei frumoase, situată pe una din străzile care trec printre plantațiile de orez. Mersesem ceva cu bicicleta, așa că o pauză era binevenită. Mi-a răspuns ea și m-a invitat înăuntru, într-o curte cu 2 case, plante colorate și acvarii cu pești liniștitori. Imediat a apărut și Pak Man, un tip la vreo 65 de ani, cu fața veselă și zâmbitoare și tenul acela al oamenilor spirituali care arată cu mult mai tineri.

What can Pak Man do for you? m-a întrebat ea, iar eu am început să-i povestesc despre dorința mea de a mă echilibra, de a vedea cum pot să-mi fac corpul să se simtă mai bine și de a-mi deschide inima. I-am povestit că nu mai am splină, și mi-a spus că ea reprezenta apa, adică energia feminină, așa că, dacă mai simt uneori că mi se urcă sângele la cap, de la asta e. Echilibrul este parte din cultura balineză și hindusă, considerat principalul mod de a vindeca mintea, corpul și spiritul. Lucinda mi-a tradus că dezechilibrul din cele 4 elemente – ficat, splină, rinichi și inimă provoacă probleme în echilibrul fizic și spiritual.

N-am vorbit mult, iar apoi Pak Man m-a invitat într-o încăpere micuță, micul lui loc de lucru, cu o saltea, câteva tablouri și o măsuță. A rostit o scurtă rugăciune pentru vindecarea mea și-a început treaba. Mi-a luat fiecare parte a corpului la masat, plecând de la picioare, într-un ritm alert, ca și cum mă verifica, să vadă dacă e totul în regulă. Era foarte clar că știe ce face, știa exact unde să apese, iar degetele mele, de exemplu, reacționau instant – nici nu știam de punctele alea! Au fost și momente dureroase, în anumite puncte, însă, per total, a fost suportabil. Am simțit la un moment dat o căldură, mi-a spus mai târziu că a fost momentul în care a eliberat energia acumulată în ficat. Totul a durat mai bine de o oră, iar el a fost mereu cu o energie caldă, atent, dar ferm, cu intenția clară de a elibera tot ce era de eliberat. La final, mi-a dat să beau ceva transparent, cred că ulei de cocos, spunându-mi că o să mă ajute în interior.

Când am ieșit afară, mă simțeam mai ușoară, deși nu știam clar ce se întâmplase. Eram așa de curioasă să-i aflu diagnosticul după așa o examinare minuțioasă. Mi-a spus despre ficat și energia blocată de acolo, că i-a dat drumul să circule, că tot ce a încercat a fost să deblocheze calea ei, că a mers apoi pe coloană pentru același scop. A deschis sacrumul, coloana și apoi inima. Mi-a spus că el știe instant cine meditează, după poziția corpului și că n-am de ce să-mi fac mari griji. Doar să am mai multă încredere în corpul meu, că știe exact ce și cum. Și să-i dau timp să se vindece și să așeze ce a primit astăzi. Să nu-mi mai fac atâtea griji, să fac tot ce pot să mă relaxez. Vorbea cu multă bunătate și am simțit că e sincer. Doar uitându-mă la el vedeam cât de mulți oameni i-au trecut prin mână și simțisem că are o cunoaștere profundă a corpului uman.

Am plecat un pic pe gânduri, apropo de a-mi asculta mai mult corpul și asta am să și fac. Întâlnirea cu Pak Man a fost o experiență atipică, într-o oază de verdeață, cu un om foarte special pentru noi, europenii. Un om care vorbea calm, care părea că are răspuns la orice l-aș fi putut întreba. Un om blând și înțelept.

Pretul este de 600,000IDR (aprox 40€)
Tel Lucinda: 081-338 935 369
Pundung Kembar
Jl. Tirta Tawar, Br. Kutuh Kaja, Ubud,
Gianyar – Bali

Related Posts

Leave a Reply

Pin It on Pinterest