Ce citesc / Echilibru

Carti fabuloase: Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine

separator
Posted on / by Anca
Reading Time: 3 minutes

“Cand un copil se naste, el stie, in adancul lui, ca motivul pentru care este acela de a fi el insusi, trecand printr-o serie de experiente. Toti avem aceeasi misiune venind pe lume: aceea de a trai o serie de experiente pana cand ajungem sa le acceptam si sa ne iubim pe noi insine trecand prin ele“.

Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine“, scrisa de Lise Bourbeau, este una dintre cele mai bune carti pe care le-am citit pana acum, din care folosesc constant concepte si idei. Este o carte de referinta si pentru terapeuti, dar si pentru orice persoana vrea sa inteleaga mai bine de ce reactioneaza intr-un fel, de ce anumite experiente o ranesc constant si de ce parem sa ne atragem acelasi gen de situatii in viata noastra.

Ceea ce spune Lise Bourbeau, care a vandut peste 3 milioane de carti in 20 de ani, este ca fiecare dintre noi trecem prin 4 etape:

  1. bucuria de a fi noi insine, in esenta noastra, ceea ce ce incanta – primul pas, cand venim pe lume
  2. durerea provocata de faptul ca nu avem mereu dreptul de a fi cum vrem noi – cand suntem in familie si deprindem diverse comportamente
  3. perioada de criza si de revolta, la care raman multe persoane pe parcursul vietii, fiind mereu furioase sau in situatii de criza
  4. resemnarea si construirea mastilor de protectie, cu care putem ramane blocati ani in sir

In timpul celei de-a treia si a patra etape ne cream masti (noi personalitati) pe care le folosim pentru a ne apara impotriva suferintei traite in etapa a doua. Lise spune ca aceste masti sunt in numar de 5 si corespund celor 5 rani fundamentale traite de fiinta umana. In totii anii sai de studiu, Lise a ajuns la concluzia ca toate suferintele oamenilor pot fi concentrate in 5 rani:

Respingere – > Masca sa: Fugarul

Abandon – > Masca sa: Dependentul

Umilire – > Masca sa: Masochistul

Tradare – > Masca sa: Dominatorul

Nedreptate – > Masca sa: Rigidul

Fiecare rana si masca sunt explicate in detaliu in paginile cartii si are corespondent clar in corpul fizic, poti identifica imediat cine ce rana dominanta are doar uitandu-te la persoana respectiva. Lise spune ca majoritatea dintre noi avem cel putin 4 dintre aceste rani si este absolut uimitor sa citesti descrierile lor, nu ai cum sa nu te regasesti la anumite comportamente. Cred ca am subliniat in continuu lucruri si n-am putut lasa cartea din mana pana la final.

Purtam o masca doar cand vrem sa ne protejam. De exemplu, daca o persoana traieste o nedreptate in urma unui eveniment, va purta masca de rigid, adica va adopta comportamentul unei persoane rigide.

Sunt foarte multe situatiile in care credem ca suntem respinsi, abandonati, tradati, umiliti, nedreptatiti. In realitate, cand ne simtim raniti, ego-ul nostru este cel care vrea sa creada ca celalalt este raspunzator. Practic, incercam sa gasim un vinovat. Cateodata, consideram ca noi suntem cei vinovati, cand, in realitate, nu e cu nimic mai adevarat decat atunci cand il acuzam pe celelalalt. Stiti ca, de fapt, in viata, nu exista persoane vinovate, ci doar persoane suferinde. Acum stiu ca, cu cat acuzam mai mult (pe sine sau pe ceilalti), cu atat se repeta mai mult aceeasi experienta. Ti-ai dat seama pana acum ca atunci cand acuzi pe cineva de ceva, acea persoana te acuza la randul ei de acelasi lucru?

O fraza cheie care mi-a ramas in minte si care ma urmareste acum zi de zi a fost urmatoarea: le reprosam celorlalti tot ceea ce ne facem noi insine, dar nu vrem sa vedem acest lucru. De aceea atragem in jurul nostru persoane care ne arata ce le facem celorlalti sau noua insine.

Te invit sa citesti cartea, este usor de citit si foarte revelatoare. Lise ofera o descriere detaliata asupra fiecarei rani, iti explica cum ia nastere, in relatie cu care dintre parinti, cum arata masca, ce boli sunt specifice, ce expresii si cuvinte apartin fiecarei rani si care sunt cele mai mari temeri din spatele fiecarei masti. La final, exista si un capitol dedicat vindecarii ranilor. Este un capitol foarte interesant, care ia cateva intrebari cheie, la care raspunde prin intermediul fiecarei masti: cum vorbeste fiecare, cum danseaza fiecare, ce masina prefera fiecare, modul in care se aseaza. Apoi, explica de ce este asa de importanta acceptarea de sine si construirea unei relatii cu tine. Incheie optimist, aratand ce se ascunde in spatele fiecarei masti, atunci cand rana este vindecata.

Mai tarziu, pentru ca a avut un atat de mare succes, Lise a scris si o carte dedicata exclusiv subiectului vindecare a celor 5 rani. Am citit-o si pe aceea si este urmatorul pas in reusi sa integrezi experientele care ti-au provocat rani in copilarie.

Spor la citit! 🙂

Capture

Sursa foto

 

Related Posts

2 Comments

Leave a Reply

Pin It on Pinterest