Si-am fost astazi la Optimism2009, un eveniment care se anunta interesant, din punctul meu de vedere, pentru ca niciodata nu ai suficient de multe resurse de optimism si poti vorbi intotdeauna si dintr-o alta perspectiva despre el. Au fost 3 sesiuni, cu speakeri foarte misto, de la care am retinut idei valoroase.
Sesiunea 1 – Care sunt sursele optimismului
• Bobby Voicu s-a declarat pesimist si ne-a aratat cum de-a lungul timpului o gramada de lucruri la care visa nu s-au indeplinit. Totusi, drumul l-a dus in alta parte si a obtinut alte lucruri valoroase. Ideea generala – conteaza drumul, nu destinatia.
• Cristian Lupsa a vorbit din punctul de vedere al unui jurnalist pasionat de povesti, pentru ca noi spunem povesti oriunde am merge, noi suntem niste povesti.
• Radu Serban, hairstylist, m-a impresionat cu modestia lui si cu increderea pe care o are in oameni. Da o sansa tuturor si asta e admirabil.
• Razvan Capanescu a fost simpatic, asa cum este intotdeauna, si a venit cu temele facute si brieful rezolvat, pornind de la o definitie a optimismului – increderea in oameni si in viitor si le-a demonstrat pe amandoua. Ceva foarte interesant – lipsa de speranta poate fi si ea o sursa de optimist, pentru ca nu ai cum sa ajungi mai jos – the only way is up! 🙂
Am apreciat si momentul muzical al lui Mihai Iliescu, mai ales maneaua reinterpretata a lui Guta! Merita sa ascultati, e extrem de amuzanta, mai ales expresia “merge mintea la baiatu`” :))
Sesiunea 2 – Cum inspiri optimism celor din jur
• Dragos Bucurenci a vrut sa fie excentric si sa vorbeasca despre pesimist, ne-a dat cateva vesti bune, care initial au fost considerate imposibil de realizat sau proaste: de exemplu, nu a crezut nimeni ca Michael Jackson sau Paul van Dyk vor veni vreodata in Romania, nu credea nimeni ca vom intra in NATO sau ca oamenii vor merge la plantari. Si totusi, toate aceste lucruri s-au intamplat. Si asta pentru ca, desi premisele noastre sunt de popor optimist, nu stim sa livram vesti bune. Si inca ceva: fixati-va tinte realiste, pentru ca asta e cauza nefericirii de multe ori. A incheiat cu un citat de Churchill – a fi altceva decat optimist ar fi inutil.
• Cosmin Alexandru mi-a placut in mod deosebit pentru ca este evident ca este un om care a lucrat la brand-ul sau personal si care stie cum sa tina un discurs. A facut un mic sondaj pentru a vedea cine se declara optimist si ne-a povestit cum, intr-un sondaj, romanii s-au declarat in mare proportie optimisti, pentu ca apoi sa raspunda foarte pesimist la urmatoarele intrebari. Ideea e ca multi suntem optimisti doar la nivel declarativ. De multe ori proiectam in viitor lucrurile rele care ni s-au intamplat in trecut si nu avem incredere in noi, desi am avea toate motivele sa facem exact contrariul.
• Eugen Hriscu, psihiatru, ne-a vorbit despre cele 4 stari in care ne putem afla in raport cu lumea: eu-ok, tu-ok; eu nu sunt ok, tu esti ok; eu sunt ok, tu nu esti ok; eu nu sunt ok, tu nu esti ok. Prima se numeste stare de normalitate, cea de-a doua – Fara iubire, cea de-a treia – Fara minte, Cea de-a patra – fara bucurie. Sfatul lui a fost sa ii tratam pe toti oamenii din jurul nostru din pozitia eu sunt ok, tu esti ok.
• Emi Gal ne-a povestit despre cum vrea sa schimbe lumea, investind in oameni, gandind in viitor, dar actionand acum si pretuind timpul.
Asa s-a terminat si sesiunea 2 🙂
Sesiunea 3 – User generated optimism
Daca in primele 2 sesiuni au fost invitati doar barbati, sesiunea 3 a fost numai cu doamne si domnisoare:)
•Monica Muntean ne-a vorbit despre influenta pe care o poate avea starea fizica asupra optimismului, un element neluat pana in acel moment in discutie.
•Andreea Mihaela Stan ne-a vorbit despre noua iubire, care inseamna sa nu mai gandesti rau despre ceilalti, sa nu te mai certi si pur si simplu sa iubesti in fiecare moment. Mi-a placut expresia de la sfarsit: eu tocmai am facut dragoste cu voi timp de 5 minute. 🙂
•Rodica Chirculescu ne-a vorbit din perspectiva medicului si se pare ca starea de optimism are legatura cu starea de sanatate. Are incredere in noi ca vom acorda atentie acestei legaturi clare. 🙂
•Sandra Ghitescu ne-a vorbit despre cum vede ea paharul si ne-a spus ca pana la urma, conteaza apa din pahar. Mi-a placut ca a facut o trecere in revista a tuturor lucrurilor pe care le-a invatat de la ceilalti vorbitori:)
•Rodica Obancea ne-a facut sa ne intrebam mai mult ce facem in fiecare moment pentru a ne simti bine.
Detalii despre prezentarea mea voi da in postul urmator, pentru ca deja cel de fata a devenit foarte lung 🙂
Multumesc pentru apreciere. 🙂 E un argument destul de complex si sunt necesare studii bine facute si date concrete.
Mi-a placut si prezentarea ta, iar publicul a rezonat la ea pentru ca a fost usoara si la subiect.
O zi buna, Monica.
Pentru a oferi cea mai bună experiență folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitivul dvs. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.
4 Comments
sunt sfaturi utile. prezentari pt prezentarea ta si pt acoperirea evenimentului pe blog.
n-am inteles-o pe aia cu prezentari pt prezentarea ta 🙂