Webstock2009 a fost un eveniment foarte reusit. A avut de toate: speakeri internationali destepti si amuzanti, speakeri romani bine pregatiti, cu prezentari bune, un twitter wall foarte viu, care oglindea reactiile la cald, audienta care a inclus cam toate personajele la care te-ai fi asteptat sa fie prezente, multe discutii aprinse in pauze, la piscina minunata de la Radisson, premii ca la Oscar, cunostiinte noi, care erau inainte de eveniment numai la stadiul de online (sk8eru; copolovici – care mi-a dat mana si a plecat:)), marieeeeee; Razvan Crisan, cunoscut pentru a n-a oara; Raluca Georgescu – cu care am in comun ceva vise pe trigwee, din astea mai nebune, gen sarit cu parasuta)
Conferinta 1 mi-a placut cel mai mult. Adina Madularea de la Daedalus Millward Brown a prezentat rezultatele unui studiu despre oamenii care stau pe retelele sociale cele mai populare in Ro: twitter, facebook si hi5, 18-30 ani. Am aflat asa:
-userii de twitter sunt, dupa experti, early adopters, au bloguri, focusati pe networking. Vad twitter-ul ca un mediu util pentru promovare si vor sa le stie pe toate primii. Sunt vazuti de catre userii de facebook ca niste modele aspirationale, oameni care au ceva inteligent de zis, dar prea focusati pe sine. Userii de hi5 nu au idee despre ei 🙂
– Userii de facebook sunt vazuti de catre experti ca oameni cu bloguri care folosesc word of mouth pentru a lua decizii. Vad facebook ca o retea importanta pentru ei, unde impartasesc lucruri intime. E locul de relaxare, unde vorbesc despre hobby-uri, cauze in care cred, distractie. Sunt vazuti de twitteristi ca oameni ok, focusati pe socializare, iar de catre userii de hi5 ca modele aspirationale, elitisti – desi facebook e vazuta ca o retea mai rigida decat hi5.
– userii de hi5 sunt vazuti de experti ca OTV-ul Romaniei:)) Aici exista mizerie si stralucire laolalta. Unii sunt nostalgici, pentru ca au contul de mult timp si il folosesc doar pentru a pastra relatia cu o anumita categorie de prieteni, cei mai noi cauta distractie si apreciere. Userii de facebook si twitter ii vad superficiali, mai toleranti fiind totusi userii de facebook.
Concluziile acestui studiu pot fi folosite de brand-uri, care, in functie de valorile lor, stiu unde se pot duce. Daca printre valorile lor se numara leadership-ul sau a fi in tendinte, atunci twitter este locul potrivit. Facebook este util pentru valori ca grija, apartenenta, protectie, iar hi5 pentru rasfat, popularitate, sexualitate.
Bob Rapp de la Vodafone a vorbit despre contradictii in social media. Ca exemple la partea pozitiva, a fost cel al unei banci care a fost oprita sa ceara taxe mari, datorita facebook. Am vazut si un filmulet foarte amuzant cu o e-mom, care spune ca retelele sociale sunt visul oricarui parinte – asa poate sti tot ce face fiul ei, de la twitt-uri pana la poze cu el beat la petreceri pe facebook si lista de prieteni pe care ii are. La partea negativa, exista cazuri de femei ucise cu ajutorul social media (totusi – oamenii ucid oameni, nu twitter si facebook). Ca sfaturi generale – nu face rau, nu te ascunde, fii sincer si „walk softly on Earth” – cel care, mie una, mi-a placut cel mai mult.
Prezentarea lui Stefan Tanase de la Kaspersky mi s-a parut foarte interesanta, pentru ca a trecut in revista cateva intamplari nefericite din 2009 la capitolul hacking la case mari. Exemple aici au fost worm-ul de pe twitter din aprilie, care a infestat zeci de mii de profile si al carui autor, un pusti de 17 ani, a fost angajat ulterior de catre o firma de antivirus, hackuirea unor conturi a unor persoane importante, ca Guy Kawasaki sau un admin twitter, aparitia kubsface – vierme de retele sociale. Si asta e doar inceputul, spune Stefan, retelele sociale deschizand noi cai de atac, pentru ca a lansa atacuri targetate devine mult mai simplu. Trebuie gasit un echilibru intre usability-security, pentru ca nu le poti avea niciodata pe ambele la nivel maxim.
Din sesiunea 2 cel mai mult mi-a placut prezentarea Bogdanei, sustinuta cu multa convingere, despre cum retelele sociale permit tuturor sa arunce un ochi in viata ta personala. Chiar daca traim cu impresia ca avem control asupra profilelor noastre, nu prea e asa. Adevarul, in viziunea ei, e ca toti cei din lista de prieteni sunt „spioni cu permisiune”, pentru ca poti afla extrem de multe despre cineva urmarindu-i conturile de twitter sau facebook: cat munceste sau cat nu, unde pleaca in vacanta, cu cine e prieten, ce site-uri viziteaza. De ce suntem „dobitoci” pe retelele sociale? Pentru ca nu ne dam seama ca cei mai multi din lista de prieteni sunt acolo nu pentru ca ne plac, ci tocmai pentru ca nu ne plac. Vor sa ne verifice, vor sa afle lucruri despre noi. Insasi expresia „X WANTS to be your friend” sufera la capitolul semiotica, pentru ca a te imprieteni cu cineva nu e o chestiune de vointa si atat. Pe retele sociale vezi ce vor altii sa vezi despre ei si poti afla chiar si lucruri pe care nu ti-ai fi dorit sa le stii. Daca la partea personala mai merge, pentru latura profesionala retelele sociale pot fi criminale. Sunt implicatii la care nu ne gandim, cum ar fi sa ai in lista de prieteni un viitor angajator, care afla despre betiile tale de sambata seara sau, cum a patit un sef al unui serviciu de spionaj, sa iti puna sotia poze pe facebook cu casa, locul unde se afla aceasta, cu vacantele si copiii:)) A fost nevoie de o interventie la nivel inalt pentru a repara aceste daune. De aceea, e momentul sa ne gandim acum, sa fim constienti si sa folosim retelele sociale in beneficiul nostru.
La capitolul workshop-uri, am facut slalom, ca sa prind tot ce ma atragea. Am retinut de la Costin ca, pentru un blog de nisa, e important sa ai o arhiva cu continut citabil, sa creezi unelte si evenimente utile pentru utilizatori si sa implici influentatorii in blog.
Mi-a placut prezentarea lui Adi Ciubotaru despre microblogging si expresia de „cultura a efemerului”. Twitter-ul este un instrument social, pentru ca organizeaza grupurile. O idee buna e sa accesezi amintiri comune (mai stiti ce melodii se ascultau cand eram in liceu?), iar alta e sa afli trend-uri in stare incipienta. Total de acord, as spune. De la un anumit numar de followers incolo, intervine o asimetrie si devii un fel de broadcaster, moment in care ar trebui sa respecti niste reguli de branding. Discursul e bine sa fie optimist si intotdeauna sa oferi mai mult decat primesti. Adi a mai spus ceva ce simteam si eu, la nivel de perceptie a celorlalti – de fiecare data cand ii rogi ceva (un RT de exemplu), valoarea ta sociala scade.
Dupa conferinte a avut loc Webstock Awards, unde multe proiecte bune au luat premii (felicitari MBDragan, Kinecto si Metromind!).
Felicitari Manafu&co pentru organizare, a fost o zi minunata, incheiata cu petrecere intr-o gasca mai mica, cu Bob Rapp ca special guest.
Pentru a oferi cea mai bună experiență folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitivul dvs. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.
6 Comments
Prima data cand citesc un articol despre online/social media de la inceput pana la sfarsit si nu ma pierd printre paragrafe.:D
Foarte clara exprimarea si foarte interesanta prezentarea evenimentului.
Chiar ma bucur sa aud ca ti -am fost de ajutor si ca ai citit pana la final:)