#Doer

Conferinta Let`s Do It, World! si povestile care m-au impresionat cel mai mult

separator
Posted on / by Anca
Reading Time: 3 minutes

In fiecare an, in ianuarie, comunitatea Let`s Do It, World! se intalneste ca sa se cunoasca si sa se recunoasca. 90 de tari din toata lumea s-au strans zilele astea la Tallinn, in Estonia, ca sa vorbeasca despre viziunea pe care o impartasesc: o planeta curata si o Zi de Curatenie Mondiala in 2018, pe 15 septembrie. Efervescenta, bucuria si energia pozitiva ma umplu de fiecare data pentru ca imi confirma, iar si iar, ca sunteti toti la fel. Am avut printre noi oameni din cele mai diverse culturi ale Globului, de la Brazilia, Zimbabwe, Austria, Africa de Sud sau India la Afghanistan, Pakistan, Indonezia, Italia, USA, China, Lebanon sau Iran. Am stat alaturi de cele mai noi tari si am incercat sa le sprijin cum am putut mai bine, cu tot know-how-ul adunat in 8 ani de Let’s Do It, Romania!. Pentru mine, sa stau in aceeasi camera cu oameni din tari pe care nici macar nu mi le imaginez, sa pot schimba 10 cuvinte cu o persoana care are o cu totul alta viata decat a mea, care devine pentru mine o imagine a tarii respective este ceva imens. In fiecare tara, a face curatenie inseamna altceva.

Nima din Iran si-ar risca viata daca ar face harta deseurilor din tara sau daca ar trimite pe mail, catre o persoana straina din Estonia, un project plan pentru a-si curata orasul. Intr-o tara ca Iran, in care guvernul traieste la tot pasul cu ideea ca tradarea este posibila, Nima trebuie sa faca dovada ca este un cetatean onest, devotat, care nu colaboreaza cu forte secrete. Daca cumva se afla in aceeasi incapere cu cineva din Israel, trebuie sa plece imediat. Chiar si o adresa pe Google Maps trimisa unui om dintr-o alta cultura ridica semne de intrebare si vizite de la autoritati. Gandul ca viata mea ar putea fi atat de controlata, ca as putea fi ucisa doar pentru ca vorbesc anumite lucruri cu un alt cetatean al acestui Glob ma intristeaza teribil.

Colega noastra din Siria, care nu a fost la conferinta, ne-a lasat un mesaj care mie imi rasuna inca in minte. Intrebata fiind cum se poate ca, intr-o tara in care razboiul, suferinta, groaza si moartea sunt niste constante la ordinea zilei, ea sa-si doreasca sa organizeze o Zi de Curatenie Nationala, ne-a spus: “eu si oamenii din tara mea avem nevoie de o raza de lumina in atat de mult intuneric. Avem nevoie sa ne concentram atentia pe ceva bun, pe ceva care sa ne aduca speranta si sa ne incalzeasca inimile. Asta este pentru noi “Let`s Do It!” – increderea ca lucrurile pozitive mai sunt posibile si in Siria.” Wow!

Si am sa inchei cu Afghanistan, o tara despre care eu inca nu inteleg prea multe – este o realitate paralela in care sunt recunoscatoare ca nu traiesc. 2 reprezentanti erau asteptati la conferinta din Estonia, insa doar unul a mai ajuns. Celalalt a fost intors din drum, la granita din Estonia, pentru ca avea in bagaj documente precum diploma de studii care au parut suspicioase. Cel care a ajuns totusi la conferinta ne-a impresionat pe toti pentru ca era extrem de timid, in primele zile nu a vorbit deloc (probabil nici nu intelegea bine engleza) si spunea doar: “in tara mea oamenii mor zilnic si nu stim daca maine vom mai trai“. Cat timp eram la conferinta, a fost declarat din nou doliu national in Afghanistan. Numai spre final si-a facut curaj si a inceput sa vorbeasca, de multe ori fara sens. Am vazut un om cu 2 fete, dar nu om rau sau prefacut, ci unul pe care realitatea in care traieste l-a invatat sa traiasca o viata dubla.

Ce ne-a unit pe noi toti in aceste zile, dincolo de frica, divergente, culturi diferite a fost iubirea pentru planeta si dorinta de a ne uni pentru a o vedea curata. Tuturor ne pasa de ce lasam in urma, toti suntem indragostiti de natura, toti avem curajul de a ne asuma misiunea incredibila de a mobiliza milioane de oameni de pe tot Globul. Pe 15 septembrie 2018, este World Cleanup Day – o zi in care omenirea se aduna pentru a face curatenie in toata lumea, intr-o singura zi. Vii si tu?

Related Posts

2 Comments

 • Bucur georgeta
  02/11/2018

  Buna ziua.Noi, comunitatea copiilor si tinerilor cu sindrom Down cu ce putem ajuta? Letsdoit Romania, asculta-ne si vezi ce putem face impreuna?????

  Reply
  • Anca
   02/13/2018

   Buna ziua, va multumesc pentru mesaj si pt dorinta de a ajuta. Puteti lua parte la Ziua de Curatenie Nationala de anul acesta si puteti da vestea mai departe in diverse momente. Sunteti abonati la Newsletterul Let`s Do It, Romania! ?

   Reply

Leave a Reply

Pin It on Pinterest